» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проведе се публично обсъждане на проектобюджета на Община Сливен за 2018 г.

29 December 2017 13:06,
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 907
---

„Смисълът на публичното обсъждане на такъв ранен етап е да чуем предложения, мнения и ако можем да ги включим в окончателния вариант на бюджета“. Това заяви днес кметът Стефан Радев по време на публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Сливен за 2018 г. „Бюджетът е такъв, какъвто може да е на този етап, в този момент, при тези условия. Направили сме всичко възможно по минимален начин да се отразява на гражданите, на общността това, че изпълняваме план за финансово оздравяване за излизане на Общината от състоянието, в което беше“, каза още кметът.

88 061 298 лв. са планираните приходи в проектобюджета на Община Сливен за 2018 г. При съставяне на бюджета са взети под внимание актуализираната бюджетна прогноза на Община Сливен за периода 2018 –2020 г., отчетът на бюджета на Общината за 2016 г. и към 30 ноември 2017 г., уточненият бюджет на Общината към 30 ноември 2017 г. Взети са под внимание още планът за финансово оздравяване на Община Сливен, държавните делегирани дейности, местните и дофинансирани държавни дейности, липсата на преходни остатъци от предходни години, промяната в минималната работна заплата на 510 лв.

Планираните разходи са в размер на 88 061 298 лв. Разходната част е разработена като са отчетени създаването на условия за изпълнение на основните приоритети и задачи за 2018 г, планът за финансово оздравяване, финансовото осигуряване на предложенията, направени от кметствата и бюджетните заведения, настъпилите структурни промени в натуралните показатели на бюджетните заведения, осигуряването на необходимите средства за изпълнение на поетите договорни задължения към доставчиците на стоки и услуги.

С изпълнението на бюджета за 2018 г. се цели да се осигурят средства за изпълнението на договори по оперативни програми, да се развие и усъвършенства социалната и техническата инфраструктура, да се разплащат просрочени и текущи задължения.

„Бюджетът не са разходите, които ще се направят в една или друга сфера. Бюджетът са плащанията, които ще бъдат направени, свързани с тази сфера. През тези две години, освен че плащаме всичко, което правим като разходи през годината, но плащаме и останалите десетки милиони от предишното ръководство. Вече сме значително напреднали в намаляването на просрочените задължения на Община Сливен. Може би ще завършим годината със 7 милиона лева просрочени задължения, при условие че 2015 г. бяха 30 милиона лева“, заяви още кметът Стефан Радев.

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Сливен се проведе днес в зала „Май“. Присъстваха ръководители на бюджетни звена, кметове на кметства, граждани.

 

 

29.12.2017 г.