Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„ВиК“ – СЛИВЕН ТЪРСИ БАЛАНС НА ИНТЕРЕСИ И ПЪТ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО С РОМСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

04 януари 2018 12:53, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1394
кв. "Надежда"

Инициативата на „ВиК“ – Сливен за работа с потребителите от ромските махали продължава и тази година. По силата на взаимната договореност, водното дружество предприе действия за отстраняване на проблемите с налягането и ограничения дебит в ромските махали, за подмяна на неработещите и поставяне на нови измервателни уреди. Ангажиментът на потребителите е да открият партиди и започнат коректно заплащане на изразходените водни количества.

Ромската махала в село Тополчане е водоснабдена чрез извършена промяна във водоснабдителната схема. От 150 абонати са събрани първите 1500 лева. Започва поставяне на измервателните уреди. За сметка на водното дружество ще бъдат монтирани 150 водомера.

В с. Крушаре, където работата в ромския квартал се разгърна миналата есен, вече са монтирани първите 70 водомера. Събираемостта нарасна до 3000 лева месечно, което, на фона на минималните спорадични плащания, се отчита като положителен резултат . Предстои поставяне на още 80 нови водомера. В Крушаре продължава изграждането на шахтите, намеренията са до пролетта ромската махала да бъде изцяло водоснабдена.

След подобряване на водоснабдяването в ромския квартал „Надежда“ в Сливен се вземат мерки за равномерно разпределяне на водата във всички райони. Събираемостта е 2000 лева месечно, с тенденция да бъде повишена. В кв. „Надежда“ броят на новите водомери трябва да достигне 800. Целта е всички потребители да имат измервателни уреди и да заплащат потреблението по отчетените показания. В противен случай, с двуседмично предизвестие, водоснабдяването ще бъде прекъснато.

Кметствата в двете села и кметското наместничество в кв. „Надежда“ съдействат за установяване на потребители, адреси и почистване на шахтите. Инициативата за работа с ромското население има за цел да намери пътища за разбирателство и баланс на интересите. Пасторите от евангелските църкви и ръководители на мюсюлманските и други вероизповедания подкрепят служителите на „В и К“ - Сливен за осъществяване на срещи с населението, описване на потребителите и уточняване на техните права и отговорности. Управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев определи възстановяването на диалога с ромите като необходима стратегия, но отбеляза, че процесът изисква време. Предстои работата на „ВиК“ – Сливен в ромските махали да продължи и в други селища в Сливенска област с компактно ромско население. Следващите стъпки ще бъдат предприети в селата Селиминово и Самуилово. Идеята е да започнат да се погасяват като новите, така и старите дългове.

Според заявените в бизнесплана на дружеството намерения, всеки месец в Сливенска област ще бъдат монтирани по 1000 водомера. За пет години в Сливенска област ще бъдат поставени 60 000 водомера.

Снимки

с. Тополчанес. Крушаре