» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Започна българското председателство на Съвета на ЕС

05 January 2018 12:01,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 816
монети

Председателството на Съвета на Европейския съюз е временното поемане от страна-член на ЕС на отговорността за общите решения на Съвета във всички аспекти от неговата работа. Българското председателство започна в първия ден на 2018 година и ще продължи до края на юни. То ще се съсредоточи върху четири основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността и цифровата икономика.

Приоритетите на българското председателство са подчинени на неговия девиз: „Съединението прави силата“, който е и девизът върху герба на Република България. Със своите партньори председателството ще се стреми към единство сред държавите-членки и институциите на ЕС, за да се предоставят конкретни решения за изграждането на по-силна, по-сигурна и солидарна Европа.

Председателството работи в тясна координация с председателя на Европейския съвет и с върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите—членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.

Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави, наречени „тройки“. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма. Настоящата тройка е съставена от председателствата на Естония, България и Австрия.

В календара на събитията, одобрен от Министерския съвет, по време на българското председателство ще има 299 събития, които ще се провеждат главно в София, но и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново и други градове. През периода България ще бъде домакин на една среща на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неофициални срещи на Съвета на ЕС и повече от 20 срещи на високо равнище, както и пет срещи на парламентарното измерение. Повече от 170 заседания и сесии ще се проведат на експертно равнище и около 85 събития – под егидата на председателството.

От 2 януари БНБ пусна в обращение две монети, посветени на българското председателство на Съвета на ЕС. Едната е сребърна, възпоменателна, с частично златно покритие, с номинална стойност от 10 лева и ще има циркулация от 3000 броя. Другата е циркулираща монета с номинална стойност от 2 лева и ще бъде освободена в обращение от 500 000 броя /Снимката към публикацията е на БНБ. На нея се виждат двете монети, посветени на председателството/.

Подробна информация за събитията може да се намери в сайта на българското председателство www.eu2018bg.bg

Photos

лого на председателството