» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Почит пред героите за освобождението на Сливен

17 January 2018 21:12, OU "E. Bagryana" (XII)
Emission of: HS "E. Bagryana" (XII) 6 years ago, number of readings: 2210
140 години от Освобождението на Сливен

Ученици от клуб "Млади възрожденци" при ОУ "Елисавета Багряна" отдадоха почит към загиналите за свободата на Сливен. Те присъстваха на

ритуала-поклонение по повод 140-та годишнина от освобождението на града ни. Тържествената церемония се състоя пред морената на площад „17 януари“ в квартал "Клуцохор" . Тя беше организирана от Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Военно формирование 22 220 и Народно читалище „Зора- 1860“.

„Днес сме благодарни, но и задължени да пазим и почитаме паметта на тези наши герои. Затова са дни като днешния – да ни карат да помним, да не забравяме. И като смелите си предци да търсим възраждането на ценности, на силата и достойнствата на нашия град“, каза в словото си кметът Стефан Радев, след което цветя пред морената поднесоха представители на институции, неправителствени организации, политически партии, граждани.

Церемонията на площад „17 януари“ беше предшествана от заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за Освобождението. Те бяха отслужени в храм „Свети Николай Чудотворец“ от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и свещеници.

Цветя днес бяха поднесени и пред бюст - паметника на генерал Скобелев.

Проявите, посветени на 140 години от Освобождението на Сливен от османско иго, продължиха с откриването на изложбата „13 безсмъртни българи“ и награждаване на участниците в Ученическия конкурс за доклад, реферат и историческо есе „140 години от Освобождението на Сливен“.

Поклон пред паметта на героите за освобождението на Сливен!

Photos

140 години от Освобождението на Сливен140 години от Освобождението на Сливен