» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ЗАВЪРШИ VIІІ МЕЖДУНАРОДЕН КОЛОЕЗДАЧЕН СУПЕР МАРАТОН SVS’2010

06 July 2010 11:13,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1408
снимка

Международният колоездачен супер маратон, организиран от Колоездачния клуб “СИНИТЕ КАМЪНИ” – Сливен под егидата на Българска Федерация по Туризъм и под патронажа на Областния Управител на Област Сливен г-н Марин Кавръков се проведе от 30 юни до 4 юли Три пъти SVS /СЛИВЕН – ВАРНА - (СОФИЯ) – СЛИВЕН/ - 1200 км е стартирал от София, а тази година за пети път стартира от Сливен. Техническата конференция, стартът и финалът бяха организирани в хотел „Шато Алпиа”, където бяха настанени участниците в SVS’2010. Тазгодишния Международен колоездачен супер маратон премина по маршрута: Сливен - Сл.бряг – Варна - Исперих - Попово - Дряново - Троян – Правец - Долна баня – Батак – Пазарджик – Старосел – Калофер - Сливен .

След официалното откриване на коломаратона и Техническата конференция, стартът бе даден пред хотел „Шато Алпиа” в 20:00 на 30 юни.

От 36 записани за участие, стартираха 34, от които 23 чужденци и 11 българи. Най-многобройни бяха групите на българите и италианците – по 11. Втората по големина група чужденци бе от Германия – 7. Двама пристигнаха от Австрия, по един - от САЩ, Русия и Великобритания. Най-добре представилият се българин е Васил Рачев от КК „Сините камъни”-Сливен, който за пръв път в живота си е завършил тази година всички дистанции от 200, 300, 400, 600 както и 1000 км в Слънчев бряг. Сега към неговите успехи се добавя и супермаратонът SVS, известен като един от най-трудните в света.

На Официалното закриване, след връчването на купите и медалите от г-н Кавръков, чуждестранните участниците с възторг се изказаха за SVS и казаха, че за пръв път виждат подобна стройна организация по целия маршрут с многобройните контроли, подпомогнати от различни колоездачни клубове в цяла България. Материалите за колопробега са отлично подготвени от организатора с подробни денивелации, маршрутни карти. Те подчертаха, че им е направило голямо впечатление обслужването на контролните пунктове от всеотдайните доброволци и съдии, работещи по 24 часа без почивка и дружелюбното и топло отношение на българите въпреки трудностите с комуникацията.

Най-добър резултат дадоха Фердинанд от Австрия и Карл от Германия - 63 часа и 27 минути. Те обаче получаваха регламентирана помощ от придружаваща кола. В този смисъл постижението на Джон Баркман от Великобритания от 67 часа и 30 минути е най-малкото равностойно, ако не и по-добро, тъй като е постигнато без придружаваща кола. Ролята на придружаващата кола тази година бе значителна поради непостоянното време – чести превалявания и жеги в паузите без дъжд.

За Джон Баркман българският супермаратон е великолепна възможност да се провери техниката и човешката същност, защото този пробег е прекрасна школа за автономно и групово каране. Той с благодарност се обърна към всички доброволци и организатора на SVS Лазар Владиславов и подчерта, че с нетърпение ще очаква догодина пак да дойде в България на бреветната седмица НОБЕЛ.

За Холге Рьотиг от Германия участието в SVS представляваше особен вид предизвикателство, след като само 10 дни преди това приключи неговата RAAM (Race Across America) авантюра – 4200 км за 10 дни. Клаус Prüger стартира за 3 път на SVS, като отново пристигна от Германия с колело, а Кнут Kollbach дойде за втори път, което означава, че му е харесало карането в България. За да изпита волята и мъжеството си в България, за пръв път пристигна участник от Русия . Въпреки получената повреда в превключвателя на скоростите по време на полета от Санкт-Петербург до София, Игор Завялов завърши успешно първия си международен коломаратон, като прави планове да пристигне с повече хора от своя клуб за бреветната седмица догодина. За жалост няколко участника поради различни причини не успяха да завършат: Ернесто от Италия, Феликс от Германия, Спас Христов от София и др. Те не успяха да се включат в контролното време на коломаратона, а Джовани и Роберто от Италия пострадаха заради коварна дупка на иначе добрия път между Слънчев Бряг и Варна.

Участниците в SVS се представиха достойно в България и сме сигурни, че това значимо събитие в техния живот ще бъде задълго запазен в спомените им.

Те доказват невероятните човешки възможности като изминават за по-малко от 90 часа над 1200 км! Безспорно коломаратонът SVS /СЛИВЕН – ВАРНА - (СОФИЯ) – СЛИВЕН/ - 1200 км е едно от големите събития в колоездачния живот на България.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимка