» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът оттегля предложението за оптимизация на училищната мрежа в Сливен, очаква решение от работната група

05 February 2018 12:25,
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 960
---

Кметът на Сливен Стефан Радев ще оттегли предложението си за оптимизация на училищната мрежа в града до тогава, докато работната група излезе с решение за преминаването на едносменен режим. Той ще предложи на Общинския съвет да разгледа единствено частта, в която се предлага основното училище в село Желю войвода да се преобразува в обединено. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на кмета на общината.

„По отношение на училищната база на територията на град Сливен ще разгледаме въпроса тогава, когато работната група даде своята визия и изготви най-доброто предложение. То трябва да е съобразено с цялата училищна мрежа и да отговори на въпроса как да се възползваме от базата за преминаване на едносменен режим. Този дебат е необходим и ясно показва защо никой не е повдигнал темата. Моето мнение е, че независимо колко е трудно, на обсъждане трябва да се поставят и конфликтните теми. Всяка промяна е свързана с дискомфорт и време за адаптация“, каза Радев.

От обсъжданията до момента е станало ясно, че е необходимо още време и с оттеглянето на предложението той дава възможност на работната група да разгледа обстойно анализа на Общината.

„Ако общото мнение е, че е нужно време, аз съм готов да предоставя такова време. За съжаление, беше направен опит да се прехвърли напрежението върху учениците, за които водеща е емоцията. Не одобрявам въвличането на децата и противопоставянето между тях. Не искам дискусията да продължава в този вид. Въпросът трябва да се реши от възрастните и да не натоварваме децата. Очаквах нивото на емоционалността да намалее, за сметка на рационалните предложения“, допълни кметът.

Стефан Радев призова за активно участие в работната група от страна на директори на училища, синдикати, Постоянната комисия по образование към Общинския съвет и всички заинтересовани страни.