Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев председателства заседание Областна епизоотична комисия.

09 юли 2010 11:27,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1258
снимка

На 8.07.2010 г. в Областна администрация се проведе заседание на Областна епизоотична комисия.

Зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев откри заседанието и запозна присъстващите с повода за неговото свикване, а именно предприемане мерки за прекратяване отглеждането на източнобалканска порода свине на територията на Област Сливен. На заседанието присъстваха д-р Лилов, главен директор на НВМС и д-р Илиан Бойковски, началник отдел „Заразни болести”.

Д-р Пламен Пенчев– директор на Регионална ветеринарномедицинска служба Сливен и секретар на Областната епизоотична комисия, информира присъстващите на заседанието, че действията за прекратяване отглеждането на източнобалканската порода свине на територията на областта са се проточили във времето, но все пак са довели до намаляване броя на животните от 3 300 (от 2007 г.) до приблизително 500 броя към днешна дата, по данни от стопаните. Той обаче отбеляза, че служителите на Регионалната ветеринарномедицинска служба са затруднени при осъществяване на проверките на място, поради което и данните са може би неточни. Д-р Пенчев представи, с оглед действащото законодателство, условията и реда за предприемане на действия към прекратяване пасищното отглеждане на тази порода животни. Д-р Пенчев съобщи още, че в създалата се ситуация има две алтернативи за действие, доброволното предприемане на клане от страна на собствениците или принудително предприемане на конкретни и незабавни мерки.

Д-р Николай Лилов – Главен директор, НВМС поиска активно съдействие при разрешаване на създалата се ситуация от кметовете по места. Той категорично заяви, че възможността да бъдат обезщетявани собствениците е изключена.

След направените анализи на ситуацията Областната епизоотична комисия взе единодушно следните решения:

1. Областната епизоотична комисия да определи срок и изготви график за клане в регламентирани кланици.

2. След изтичане на срока за останалите животни да се пристъпи към контролирана евтаназия.

Преди да закрие заседанието на комисията г-н Пейчев покани дошлите в Областна администрация животновъди, занимаващи се с отглеждане на източнобалканска порода свине и ги запозна с взетите решения, като отбеляза, че мерките ще бъдат предприети в най-кратки срокове.

 

Снимки

снимкаснимка