Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира ежегодната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация

21 февруари 2018 14:47, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 915
---

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, която се осъществява с подкрепата на Посолството на Великобритания в София и в партньорство с Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

В рамките на кампанията тази година са планирани различни събития и инициативи, които включват провеждането на информационни срещи с ученици, представители на уязвими групи, осъществявани със съдействието на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, съвместно с Местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ) в градовете Бургас, Варна, Велико Търново и Сливен, и доброволците към тях.

Кампанията стартира днес, с провеждането на две информационни сесии в гр. Сливен и гр. Велико Търново. „Целта на информационните срещи е от една страна да предупредят учениците, че щедрите обещания за бързи пари в чужбина могат да се окажат капан. От друга страна, именно от тези дискусии, ние, професионалистите ще разберем какво знаят и очакват учениците от пътуванията в чужбина и ще ги стимулираме да дадат идеи за информационни материали, които говорят на техния език и които да работят в тяхната общност.“, сподели г-жа Камелия Димитрова, секретар на НКБТХ, по повод предстоящите инициативи.

В кампанията са планирани също участия на всички десет Местни комисии на регионални трудови борси, в партньорство с Агенция по заетостта, както и провеждането на кръгла маса, свързана с трафика на хора с цел трудова експлоатация, на която ще бъдат обсъдени добри практики в превенцията на това престъпление, както и конкретни случаи на български граждани, станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация в страните от Западна Европа, с акцент върху случаите в Обединеното кралство.

Във връзка със старта на кампанията ви призоваваме да бъдете изключително внимателни, когато заминавате да работите извън България. През последните години все повече фирми в по-малките селища в страната наемат хора, с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове.

Търсещите постоянна или сезонна работа в чужбина много често биват подмамени. Предварителните договорки и обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Хората работят за минимално възнаграждение, а в някои от случаите изобщо не получават такова, документите им за самоличност биват отнети от работодател или трето лице, принудени са да заплащат нерегламентирани суми за това, че им е осигурена заетост. Често хората не започват веднага работа и са заставени да изчакат, докато личните им средства свършват и задлъжнеят на работодателя, който им вменява допълнителни задължения за разходи.

 

Информирайте се обстойно за всяка една стъпка преди да вземете окончателно решение за заминаване в чужбина с цел работа.

Задължително трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа и времето, за което сте наети. Трябва да получите копие на договора на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език за страната на работодателя. Не предоставяйте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог.

Свържете се с някоя от организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата посредник. Намерете контакти на организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай че имате съмнения и притеснения относно работата си.

Проучете агенцията, чрез която заминавате, както и фирмата или работодателя, при когото отивате. Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта: https://www.az.government.bg/intermediaries/

Информирайте се за законодателството, режимът на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности: http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266

Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията дори да нямате документи. Вие сте жертва на сериозно престъпление и полицията ще Ви окаже помощ.

Призоваваме Ви да бъдете предпазливи!

 

ВАЖНИ ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: office@antitraffic.government.bg

Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете:

Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: blagoevgrad@antitraffic.government.bg;

Бургас, тел.: + 359 56 814 218, e-mail: burgas@antitraffic.government.bg;

Варна, тел.: + 359 52 820 677, e-mail: varna@antitraffic.government.bg;

Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222, e-mail: vturnovo@antitraffic.government.bg;

Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: montana@antitraffic.government.bg;

Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: pazardjik@antitraffic.government.bg;

Плевен, e-mail: pleven@antitraffic.government.bg;

Пловдив, +359 32 622 136, e-mail: plovdiv@antitraffic.government.bg;

Русе, тел.: + 359 82 841 918, e-mail: ruse@antitraffic.government.bg;

Сливен, тел.: + 359 44 61 11 336, e-mail: sliven@antitraffic.government.bg

ИА „Главна инспекция по труда“:

• Гореща телефонна линия – 0700 17 670

• Телефон за сигнали на български граждани, работещи в чужбина (00359) 2 8101 747

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, фондация Кампания А21 – 0800 20 100

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) – http://www.knsb-bg.org/; Трудово-правна приемна: 02/ 40 10 427

Фондация „Асоциация Анимус“ – тел. + 359 2 981 76 86

21.02.2018 г.

Снимки

---