» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Истинският образ на Добри Чинтулов ще бъде върнат върху почетния знак на Община Сливен

26 February 2018 09:12, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 806
Добри Чинтулов

Истинският образ на Добри Чинтулов ще бъде върнат върху почетния знак на община Сливен. Това съобщи в интервю за БТА кметът Стефан Радев, който е входирал предложение за промяната в Комисията по символика в Общинския съвет в Сливен.

Една от най-емблематичните фигури за Сливен и Българското Възраждане, на чието име е наградата на общината за литература и изкуство и чиято песен "Стани, стани, юнак балкански" звучи всеки ден от градския часовник, всъщност е непознат като образ за своите съграждани. Повече от двайсет години на почетния знак, на плакати, транспаранти и дори на емблемата на елитната Природо-математическа гимназия в Сливен, е друг човек. Той също е учител, но е от Казанлък и името му е Филип Велев. Не е ясно кога и как точно става подмяната.

Общината се е сезирала за грешката от публикации в медиите, събрала е информация, както и становището на Историческия музей и предприема мерки за поправянето й, каза Стефан Радев. По думите му, причината за подмяната е сборник на Народната библиотека "Кирил и Методий", в който този образ е бил посочен като Добри Чинтулов. Предстои Комисията по символика към Общинския съвет да разгледа предложението и да вземе мерки за промяната на почетния знак с автентичната снимка на поета.

"Гражданите, обществото на Сливен и цяла България трябва да познават истинския, автентичния портрет на Добри Чинтулов. Това коментира за БТА Соня Келеведжиева, председател на Комисията по култура и образование в общинския съвет, която е и дългогодишен преподавател по български език и литература. Тази грешка, която се тиражира от десетилетия, трябва да бъде поправена, бе категорична тя. Като потомци на този велик възрожденец, направил толкова много за литературата и културата на този град, трябва да му отдадем дължимото."

Росица Георгиева, уредник в отдел "История на българските земи XV - XIX век" в РИМ

- Сливен, разказа че в музея се съхраняват три оригинални снимки на Добри Чинтулов. Едната е на семейството му - със съпругата му Анастасия, дъщеря на Добри Желязков - Фабрикаджията, и синът им Петър. Другата снимка е от 1873 година със сливенски учители и ученици. Третата снимка е от

1871 година от първия Църковно-народен събор.

"Сгрешената" снимка е от учителски събор в Пловдив през 1870 година, като сливенският поет даже не е присъствал. По думите на Георгиева, на всички снимки Чинтулов е с шапка, има прилика с неговия колега - учител, но със сигурност не е той. Въпросният фотос е повод и за друга грешка, разказа Георгиева, на нея е бил разпознат Васил Левски, но се оказва, че това също не е вярно.

"Сливен определено е в дълг към Добри Чинтулов", смята историкът. Освен, че не се разпознава образа му, неговата къща-музей се руши, бюст-паметникът му е местен няколко пъти на различни места в града, а учениците познават песните, но не знаят, че той е техният автор. Той е свързан със духовната обнова на народа. Личностите от този период са носили в себе си непреходни ценности и бунтовен плам. Чинтулов преди да бъде поет, е бил учител, не само за своите ученици, но и за родителите им. Той е бил истински авторитет. Неговата всестранна енциклопедична личност привлича учениците му и те първи запяват песните му. Но той е интересен не само за времето си, защото от него можем да черпим вдъхновение и поука и в нашата съвременност."

БТА

Photos

Плакетът на Община Сливен, на който преди десетилетия е изобразен образ от грешната снимка