» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

РЗИ - Сливен за предстоящата безплатна кастрация на домашни и бездомни кучета и котки

23 March 2018 14:44, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 832

Във връзка със съобщение на Община Сливен за предстоящата шеста поредна безплатна кампания за кастрация на домашни любимци, дворни кучета и котки и свободно скитащи, доведени от доброволци, която ще се проведе на територията на община Сливен от ветеринарни лекари и техници от организация ASNI, на няколко етапа, от които първият етап ще е в периода от 30.03.2018 г. до 02.04.2018 г.:

Регионална здравна инспекция-Сливен обръща внимание, че целта на кампанията е намаляване на броя на безстопанствените и свободно скитащи котки и кучета. Увеличаването на популацията им е предпоставка за разпространение на редица инфекциозни и паразитни заболявания: ехинококоза, бяс, марсилска треска, микози и други.

 

 

 

ЕХИНОКОКОЗА

 

Всеизвестна е ролята на кучето за възникването и разпространението на ехинококозата.

Ехинококозата (кучешка тения) е широко разпространено паразитно заболяване в България, от което боледуват и животни и хора. Засягат се всички възрастови и социални групи. Късната проява на симптомите може да доведе до продължителна нетрудоспособност, чести рецидиви, инвалидизация, а понякога и смърт. Преди няколко десетилетия преобладаващият брой от заболелите хора е бил сред възрастното селското население, но тенденцията на разпространение през последните години е към градските жители със засягане на хора и в млада възраст.

Причинителят (Echinococcus granulosus) обитава червата на кучето. Яйцата на тенията се отделят с изпражненията на заразеното животно и замърсяват козината, почвата, тревата, плодовете, зеленчуците, помещенията, заобикалящите ни предмети и др.

Човек се заразява с кучешка тения, поглъщайки замърсени с яйцата на тенията храна или вода. Това може да се случи при директен контакт с кучето, при различни манипулации, хранене с неизмити ръце, консумация на не добре измити плодове и зеленчуци, пиене на вода от случайни водоизточници, игра на децата в замърсени от кучета пясъчници на детските площадки и др. В човека, както и в различни селскостопански животни и диви бозайници, се развива междинният стадий на причинителя (киста), която постепенно нараства и може да достигне значителни размери. Кистите се локализират предимно в черния дроб и белия дроб, но има случаи на засягане на мозък, сърце и др. органи. Кистите могат да бъдат единични или множествени, да поразят един или няколко органа.

Протичане на заболяването: Латентен стадий – инкубационен период, който протича безсимптомно и е с различна продължителност поради бавното нарастване на ехинококовите кисти. Симптоматиката се определя от степента на нарушение функцията на засегнатия орган. При локализация в черния дроб се появява тежест и болка в областта на дясното подребрие. При локализация в белите дробове симптомите наподобяват бронхит или пневмония. Диагнозата е комплексна и се основава на епидемиологична анамнеза (контакт с куче), клинична картина, образни изследвания, лабораторни резултати. Лечението на ехинококозата е основно хирургическо. По преценка на хирург може да се провежда лечение с противопаразитни медикаменти по схема.

Профилактика: За недопускане заразяване с кучешка тения е необходимо:

• Спазване на стриктна хигиена при отглеждане на кучета; регистрация на домашните кучета, редовно обезпаразитяване и консултации с ветеринарен лекар

• Избягване на контакти с бездомни и скитащи кучета.

• Недопускане на скитащи и домашни кучета до детски площадки, паркове, в обекти за хранене

• Измиване на ръцете преди хранене и след игра с домашен любимец.

• Щателно измиване на всички плодове и зеленчуци преди консумация (с особено внимание към листните зеленчуци).

Борбата с ехинококозата е комплекс от работата на ветеринарните специалисти и личната отговорност на всеки един член на общността.

 

РЗИ - Сливен