» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Комисия разгледа плановете за 393 ха имоти по параграф 4

26 March 2018 15:28,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 944
заседание на комисията

Комисия, назначена от областния управител Чавдар Божурски, разгледа плановете за 393 хектара имоти по параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които се намират в землища от общините Сливен и Нова Загора. Плановете засягат интересите на 448 правоимащи ползватели и 587 бивши собственици и техните наследници.

 

Заседанието на комисията се проведе под председателството на зам.областния управител Камен Костов. Представители на фирмите "Гео-Чонов"ООД-Русе и "Ин Си Билд-ТН"ЕООД-Стара Загора, спечелили обявената обществена поръчка, представиха разработките си в три обособени позиции. Първата обхваща площ от 188 ха в местностите Селището, Гаговец и Дефилето в землището на Сливен и в част от землището на с.Сотиря. Втората позиция е с обща площ от 147 ха за местността Оришлика в землището на с.Чинтулово, местностите Бешеклий, Киризлика и Бадемите в землището на с.Селиминово, местността Гючмя в с.Гергевец и землището в с.Николаево. Третата обособена позиция с обща площ от 58 ха е в община Нова Загора - местностите Мечи камък-запад и изток, Щоките и Ценино-запад в землището на с.Кортен. От фирмите съобщиха, че са провели анкетиране, на което са се явили малка част от бившите собственици, признати с решения на поземлените комисии. Тези, които са го сторили, са настанени в имотите.

 

Комисията възложи на общинските служби по земеделие и на общините да извършат служебни проверки за конкретни имоти дали попадат в обхвата на параграф 4 и съответно дали бившите собственици вече не са били обезщетени в други местности. Фирмите ще трябва да отстранят технически пропуски в изготвянето на плановете в срок до 30 март за първата обособена позиция и до 30 април – за втората и третата. След като плановете бъдат одобрени от комисията, съобщение за това ще бъде публикувано в Държавен вестник. За улеснение на заинтересованите лица, съобщението ще бъде публикувано и в сайта на областната администрация. След това гражданите могат да внасят възражения в едномесечен срок.

 

Земите по параграф 4 от закона са извън населените места и в миналото са били раздадени за т.нар. временно ползване по силата на постановления или решения на бившите Народни съвети. Когато изготвените планове влязат в сила, ползвателите ще имат възможност да заплатят земите в общината и да станат собственици. Бившите собственици или техните наследници могат да възстановят земеделските си земи, като необходимото условие за това е да се явят на анкетиране.

 

26 март 2018 г.