Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметовете на населени места в община Сливен се запознаха с условията за регистрация на кучета

03 април 2018 15:59, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 837
---

Собствениците на кучета, навършили шестседмична възраст трябва да ги представят на ветеринарен лекар за издаване на ветеринарен паспорт, обезпаразитяване и поставяне на ваксина. След като кучетата навършат 4 месеца, трябва да се извърши ветеринарномедицинска регистрация при лицензиран ветеринарен лекар, който поставя микрочип на кучето. По този начин се въвеждат данните в интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Правилата бяха обсъдени по време на среща на кметовете на населени места от община Сливен със секретаря Валя Радева и представени от д-р Деница Данчева от отдел "Екология.

Собственикът трябва да декларира кучето в дирекция „Местни данъци и такси“, където попълва декларация за притежаване на домашен любимец по утвърден образец и заплаща годишна такса в размер на 20 лв. Във стая № 27 на Общината – отдел „Екология“ се вписва номера на декларацията и се издава регистрационен талон за притежаване на куче. Ветеринарномедицинският паспорт, заедно с регистрационния талон, трябва да бъдат у собственика на кучето, когато го извежда на разходка, за да може да декларира, че кучето е регистрирано.

Освободени от такса са кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, кучета използвани за опитни цели, кучета използвани от БЧК, кастрирани кучета и кучетата, които са с поставен микрочип за първата година от тяхното регистриране.

Новото в Наредбата за притежаване, отглеждане, контрол и регистрация на животни е, че ловните кучета вече не са освободени от такса. От нея са освободени само кучетата, които придружават и охраняват селскостопански животни или кучета, които са регистрирани в животновъден обект. При регистрация или проверка собствениците трябва да представят документ за притежание на такъв обект.