» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметовете на населени места в община Сливен се запознаха с условията за регистрация на кучета

03 April 2018 15:59, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 840
---

Собствениците на кучета, навършили шестседмична възраст трябва да ги представят на ветеринарен лекар за издаване на ветеринарен паспорт, обезпаразитяване и поставяне на ваксина. След като кучетата навършат 4 месеца, трябва да се извърши ветеринарномедицинска регистрация при лицензиран ветеринарен лекар, който поставя микрочип на кучето. По този начин се въвеждат данните в интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Правилата бяха обсъдени по време на среща на кметовете на населени места от община Сливен със секретаря Валя Радева и представени от д-р Деница Данчева от отдел "Екология.

Собственикът трябва да декларира кучето в дирекция „Местни данъци и такси“, където попълва декларация за притежаване на домашен любимец по утвърден образец и заплаща годишна такса в размер на 20 лв. Във стая № 27 на Общината – отдел „Екология“ се вписва номера на декларацията и се издава регистрационен талон за притежаване на куче. Ветеринарномедицинският паспорт, заедно с регистрационния талон, трябва да бъдат у собственика на кучето, когато го извежда на разходка, за да може да декларира, че кучето е регистрирано.

Освободени от такса са кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, кучета използвани за опитни цели, кучета използвани от БЧК, кастрирани кучета и кучетата, които са с поставен микрочип за първата година от тяхното регистриране.

Новото в Наредбата за притежаване, отглеждане, контрол и регистрация на животни е, че ловните кучета вече не са освободени от такса. От нея са освободени само кучетата, които придружават и охраняват селскостопански животни или кучета, които са регистрирани в животновъден обект. При регистрация или проверка собствениците трябва да представят документ за притежание на такъв обект.