Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният съвет по условия на труд

27 април 2018 18:29,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 993
ръководителите на "Инспекция по труда" и ТД на НОИ - гости на заседанието

Ръководителите на Териториалното поделение на НОИ и на Дирекция „Инспекция по труда” в Сливен представиха информация за травматизма през 2017 г. и за проверките на трудовите инспектори през първото тримесечие на тази година. Това стана на заседание на Областния съвет по условия на труд, което се проведе под председателството на зам.областния управител Димитринка Петкова.

 

През 2017 г. в ТП на НОИ-Сливен са декларирани 53 злополуки, съобщи директорът Стефан Робето. Тази статистика отрежда 15-то място на Сливен сред 28-те области в станата. 42 от злополуките са допуснати на самото работно място. Няма злополуки, причинени заради употреба на алкохол, наркотични вещества или хулигански прояви. Според класификацията по показател „икономическа дейност”, най-много или 19 злополуки са станали в дейност „държавното управление”, 5 злополуки са регистрирани в образованието, 9 – в подготовката за и в текстилното производство. Две злополуки са довели до инвалидност от 61 и 51 процента за пострадалите. В сравнение с предходната 2016 г. има увеличение на общия брой трудови злополуки с 20 процента. През 2017 г. няма случай на професионална болест.

 

През първото тримесечие на 2018 г. Дирекция „Инспекция по труда” е извършила 465 проверки. 55 предприятия са проверени за първи път. Констатирани са 2 261 нарушения на трудовото законодателство, а нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 956, съобщи директорът Ирена Иванова, Анализът показва, че не са малко работодателите, които полагат значителни усилия за ремонт и обновяване на наличния сграден фонд и машините. Независимо от факта, че в част от проверените предприятия е изградена система за управление на безопасността и здравето при работа, може да се направи изводът, че все още работодателите не приемат осигуряването на безопасни условия на труд като неразделна част от бизнеса-политиката на предприятието. През периода са приложени 2 127 принудителни мерки и е потърсена административно-наказателна отговорност за нарушения на трудовото законодателство и безопасните условия на труд, като са съставени 103 акта. Запазва се тенденцията постъпилите сигнали и запитвания да са от жалбоподатели с прекратени трудови отношения. През периода са предоставени 1 458 еднодневни трудови договора на 66 земеделски производители. Вече работи и програмен продукт, който дава възможност за регистриране на еднодневните трудови договори онлайн.

 

По мнение на КНСБ, отражението на психосоциалните рискове се оформя като глобален проблем. „Установено е, че професионалният стрес е причина за 50-60 процента от всички случаи на временна неработоспособност”, съобщи Донка Йорданова, експерт в РС на КНСБ.

 

Членовете на Областния съвет по условия на труд взеха решение на следващо заседание да бъдат поканени работодатели с добри практики за безопасни условия на труд, за да се популяризира техния опит.

 

След заседанието участниците поднесоха цветя на плочата в памет на жертвите на трудови зпополуки. КНСБ обяви, че от 28 април открива дарителска акция в помощ на децата на загинали работници. Средствата се набират със СМС на номер 17777 с текст DMS POMOGNI.

27 април 2018 г.

Снимки

заседаниепаметна плоча