» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител откри кръгла маса "Балканските детски литератури и разпространението им в Европа"

08 May 2018 15:42,
Emission of: District Sliven 6 years ago, number of readings: 780
Откриване.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри кръгла маса с международно участие "Балканските детски литератури и разпространението им в Европа". Научният форум се състоя в Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен и бе част от програмата на 20-ия Национален фестивал на детската книга. "Темата на вашия разговор днес е предизвикателство и кореспондира с обществените дискусии, които се водят за присъствието на Балканите в Европа и Европейския съюз. Да се говори за книгата днес, в модерния свят на интернет, на таблетите и смартфоните, е важно. Имах възможност да се запозная с част от докладите. В един от тях ми направи впечатление, че се задава въпроса "Как да направим щастливо детето, когато чете книга?". На мен, като дядо на внучка, много би ми се искало да науча какъв е отговорът на този въпрос", каза областният управител с пожелание към участниците за успешна работа на кръглата маса.

 

"В началото, когато подготвях проекта си за кръглата маса, си мислех да поставя точка след мотото на дискусията. И после да напиша "Заедно можем повече". За държави, като нашите, с "малки" езици, е може би по-добре да си партнираме и да намерим обща стратегия в популяризирането на детските ни литератури. Има много примери за други страни, които не са по-големи от България, но които успяват да наложат своите автори, а с това и да представят своята култура", заяви директорът на Регионалната библиотека "Сава Доброполодни" д-р Росица Петрова. "И друг път съм казвала, но ще повторя, че нашият фестивал се организира благодарение на отличното ни партньорство с всички институции в града. Проявата основно се подпомага от общината и областната администрация, за което сърдечно им благодаря", допълни още д-р Петрова пред участниците. На кръглата маса бяха представени 15 доклада на писатели, преводачи, издатели, научни работници от Албания, Босна и Херцеговина, Германия, Сърбия, Унгария, Франция, Чехия и България.

 

Преди това областният управител бе гост на официалното откриване на фестивала в Драматичния театър "Стефан Киров". Приветствие към участниците и гостите поднесе кметът на община Сливен Стефан Радев. На празника още присъстваха народните представители Десислава Танева, Галя Захариева и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, председателят на Постоянната комисия по образование Соня Келеведжиева, зам.кметът Пепа Чиликова, деятели на културата и общественици.

 

Фестивалната програма от 8 до 10 април предвижда премиери на книги, театрални постановки, различни конкурси, ще бъде връчена и голямата наградата на името на Константин Константинов. Организатори са община Сливен, Министерството на културата, Областната администрация, Държавната агенция за българите в чужбина, Асоциация "Българска книга". Патрон на форума е председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

Photos

кръгла масаучастници в кръглата масафестивал 1фестивал 2