Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Обследваха Стария бряст с импулсен томограф

11 май 2018 19:04, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 818
---

Обследване на Стария бряст със специален уред - импулсен томограф, се извърши днес. Той беше поставен около ствола на дървото на височина 1,20 м – 1,30 м. Уредът е неинвазивен. Изпуска механични импулси и се подготвя изображение, което дава информация за механичния състав на дървесината“, обясни Максим Янев от екипа специалисти. Той работи заедно с Рашид Рашид, който съобщи, че след това дървото е инжектирано с фунгицид. Това е лекарство основно срещу „холандска болест“ , която поразява брястовете. Старият бряст беше инжектиран със същото лекарство и миналата година, припомни Рашид.

Следващата визуална оценка на дървото ще бъде през лятото, когато е най- горещо. Третата оценка ще се направи през септември- октомври, когато е краят на вегетацията. След всяка оценка ще се извършва инжектиране с фунгицид, стана ясно още от Рашид Рашид.

В присъствието на специалистите беше извършена и санитарна сеч за почистване сухите клони на дървото.

Дейностите днес са във връзка с едногодишен договор за мониторинг на Стария бряст, който Община Сливен сключи с цел наблюдение и опазване на дървото в добро състояние.

 

11.05.2018 г.

Снимки

------