» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На 20.07.2010 година областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков присъства...

26 July 2010 08:59,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1312
снимка

На 20.07.2010 година областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков присъства на презентацията организирана от софтуерната компания Andago Испания.

Срещата беше открита от Негово Превъзходителство посланика на Кралство Испания Хорхе Фуетнес и от заместник министъра на МТИТС , г-н Първан Русинов.

В своето приветствие НП посланика на Кралство Испания Хорсе Фуентес каза , че е много доволен от възможността испанската фирма Andago, световен лидер в софтуерните технологии да представи своите продукти в България.

От своя страна г-н Русинов каза „ Българската държава има ясна проевропейска позиция, че администрациите трябва да прилагат технологични решения, базирани на вече установени отворени стандарти, и че тези принципи трябва да важат с особена сила при провеждането на обществени поръчки”.

На презентацията г-н Кавръков има възможност да изрази своята теза, а именно:

• Представянето на водещи софтуерни продукти с отворен код са важна предпоставка за успешна реализация на административната реформа;

• Решимостта на правителството да съкрати администрацията с 30% в публичния сектор не трябва да се отразява зле върху качеството на административните услуги на гражданите и да се затруднява допълнително дейността на администрацията;

• Бързината и качеството на административните услуги при намалена администрация могат да се постигнат чрез въвеждане на съвременни софтуерни продукти;

• За обществото този процес е известен като въвеждане на Електронно правителство.

Той подчерта, че Област Сливен има положителна практика в това направление. Не случайно един от трите портала на Електронното правителство за Югоизточна България е базиран в град Сливен, който се поддържа от фирма „Сименс България” и се явява втора опорна точка на електронното управление след Контролно техническия център на електронното правителство изграден в Бояна.

Г-н Кавръков покани ръководствата на испанската фирма Andago и МТИТС на работна среща в град Сливен за запознаването им с организационните , софтуерните и технологичните условия в областта , с оглед изготвяне на проект и кандидатстване на Област Сливен за реализиране на пилотен проект „Електронно правителство на Област Сливен”.