Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес, 26 юли от 12.00 часа в заседателната зала на Община Сливен, областният управител на Област Сливен , г-н Марин Кавръков участва в ...

26 юли 2010 15:13,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1448
снимка

Днес, 26 юли от 12.00 часа в заседателната зала на Община Сливен, областният управител на Област Сливен , г-н Марин Кавръков участва в кръгла маса по повод 107 годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на воеводата Кръстю Асенов, племеник на Хаджи Димитър.

В събитието, организирано от местната организация на ВМРО – НИЕ Сливен взеха участие в дебатите, областният управител, историкът и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет”Св.Св.Кирил и Методий”, специалисти от Регионалния исторически музей, членове от младежкия клуб „Дебати” към Младежки дом Сливен и Младежкия православен културно-просветен център "Ихтис", представители на ПП „Атака”, общинската организация на запасните офицери и сержанти, журналисти и граждани.

Честването на славната годишнина беше подчинено на идеята "Да върнем останките на Кръстьо Асенов в Сливен", която беше приветствана и подкрепена от голяма част от участниците. По исторически данни и в твърденията на организаторите останките на Кръстьо Асенов следва да се търсят в днешното Кромни в Гърция, някога било село Корнишор. Четниците го убиват на 25 юли 1903 г. За силата и патриотизма му народът от Македонския край го кръщава „Огнения даскал” , „Героят при Постулар” и „ един феномен на духа и силата на българското племе”.

От участниците в дискусията беше прието Обръщение до министъра на външните работи, г-н Николай Младенов за оказване на съдействие пред правителството на Република Гърция и обединяване на усилията за да бъдат издирени и върнати в Сливен тленните останки на големия родолюбец Кръстю Асенов.

Снимки

снимкаснимка