» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Днес, 26 юли от 12.00 часа в заседателната зала на Община Сливен, областният управител на Област Сливен , г-н Марин Кавръков участва в ...

26 July 2010 15:13,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1459
снимка

Днес, 26 юли от 12.00 часа в заседателната зала на Община Сливен, областният управител на Област Сливен , г-н Марин Кавръков участва в кръгла маса по повод 107 годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и гибелта на воеводата Кръстю Асенов, племеник на Хаджи Димитър.

В събитието, организирано от местната организация на ВМРО – НИЕ Сливен взеха участие в дебатите, областният управител, историкът и водещ на предаването „Час по България” доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет”Св.Св.Кирил и Методий”, специалисти от Регионалния исторически музей, членове от младежкия клуб „Дебати” към Младежки дом Сливен и Младежкия православен културно-просветен център "Ихтис", представители на ПП „Атака”, общинската организация на запасните офицери и сержанти, журналисти и граждани.

Честването на славната годишнина беше подчинено на идеята "Да върнем останките на Кръстьо Асенов в Сливен", която беше приветствана и подкрепена от голяма част от участниците. По исторически данни и в твърденията на организаторите останките на Кръстьо Асенов следва да се търсят в днешното Кромни в Гърция, някога било село Корнишор. Четниците го убиват на 25 юли 1903 г. За силата и патриотизма му народът от Македонския край го кръщава „Огнения даскал” , „Героят при Постулар” и „ един феномен на духа и силата на българското племе”.

От участниците в дискусията беше прието Обръщение до министъра на външните работи, г-н Николай Младенов за оказване на съдействие пред правителството на Република Гърция и обединяване на усилията за да бъдат издирени и върнати в Сливен тленните останки на големия родолюбец Кръстю Асенов.

Photos

снимкаснимка