» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Довечера връчват наградите „Дамян Дамянов“

21 May 2018 09:39, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 6 years ago, number of readings: 919
---

Тази вечер във фоайето на зала „Сливен“ от 18 часа ще бъдат връчени наградите на лауреатите на Седмия Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“.

Жури с председател Надежда Захариева и членове Валентина Радинска, Деньо Денев, Тенко Тенев и Желяз Кондев определиха носителите на наградите за 2018 г.

Васил Славов е тазгодишният носител на наградата на името на Дамян Дамянов. Той е роден в София. Завършва английска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на няколко поетични книги, сборник разкази и новела. Последният му сборник стихове „Следверие“ му носи наградата „Дамян Дамянов“.

Васил Славов е представян с авторски стихове на английски език в САЩ и Великобритания. Печелил е награди от различни конкурси. Награда в националния конкурс за поезия „Биньо Иванов“ – 2012 г. и 2015 г., Съпътстваща награда в Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ – 2016 г. Живее в САЩ от години.

Издателска къща „Жажда“ връчва награда за дебют и тази година. Нейн носител става Виолета Кръстева. Тя е родена в Пловдив, завършила е ПУ „Паисий Хилендарски“. Членува в дружеството на пловдивските писатели от 1979 г. Публикува творби в различни списания и вестници. Печелила е награди от различни конкурси за учители-творци.

Организатор на конкурса е Община Сливен в партньорство с Издателска къща „Жажда“.

В зала „Сливен“ на 22 май от 19 часа ще се проведе документален музикално-поетичен спектакъл със стихове, епиграми „Приятно ми е“. Той е по повод 95 години от рождението на Радой Ралин и 50 години от забраната за разпространение и изгарянето на книгата му „Люти чушки“.

За спектакъла в Сливен пристига синът на автора Кин Стоянов, публицист и изследовател на творчеството на Радой Ралин. В „Приятно ми е“ ще се включат журналистът и композитор Кирил Калев, който е и изпълнител на песни по стихове на поета, актрисата Лина Шишкова и пианистът и композитор Михаил Шишков.

Входът ще е свободен.

21.05.2018 г.