» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Днес, 29 юли от 10.00 ч. с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен започна традиционният празник „Златна праскова" ...

29 July 2010 13:01,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1210
снимка

Днес, 29 юли от 10.00 ч. с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен започна традиционният празник „Златна праскова" в село Гавраилово. Гости на тържеството бяха народните представители г-ца Десислава Танева и г-н Диян Червенкондев, областният управител на Област Сливен, г-н Марин Кавръков, от общинската администрация , заместник кметът г-ца Радост Костова и секретарят г-жа Петя Руменова, от Институтът по овощарство – Пловдив ст.н.с. д-р Аргир Живондов – директор и ст.н.с. д-р Заря Ранкова – заместник директор.

Организатори на събитието са Община Сливен, Областна служба за съвети в земеделието, Опитна станция по прасковата, кметството и читалище „Слънце" - село Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив и Сдружението на производителите на праскови „Българска праскова" ООД – Сливен.

Наред с музикално развлекателната програма на празника, в която е предвидено:

• изложба на праскови и дегустация;

• конкурси и състезания, изложба на рисунки, рисунка на асфалт, конкурс „Мини Мис” и Мини Мистър „Прасковки", мис „Праскова", за най-бързо ядене на праскова, и за правене на компот и сладко;

• конкурс за детско музикално и певческо творчество за купата „Златна праскова";

• празнично веселие;

ще бъде проведен семинар за производителите от региона и страната с лекция на тема „Съвременни и перспективни сортове праскови и нектарини" на доц. д-р Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив.

За основните болести по прасковата и борбата с тях ще говори проф. д.с.н.Светослав Бобев от Аграрен университет в град Пловдив.

С участието на Димитър Ванев, гл. директор на ГД „Съвети в земеделието - НССЗ" в МЗХ, ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на производителите на праскови в България.

В програмата е предвидено посещения на насаждения от праскови, демонстрация на селскостопански машини и инвентари, свързани с обработката на трайни насаждения и демонстрация на капкови системи за напояване.

Photos

снимкаснимка