» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител проведе работна среща във връзка с процеса на разработване на Областна стратегия за развитие ...

30 July 2010 14:16,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1126
снимка

Областният управител проведе работна среща във връзка с процеса на разработване на Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Сливен

На 29.07.2010 г. /четвъртък/ от 11.00 ч. в заседателната зала на Областна администрация се проведе работна среща на областния управител г-н Марин Кавръков с Областната работна група за планиране и разработване на Стратегия за развитие на социалните услуги в област Сливен. Областната работна група включва представители на четирите общини от областта, институции, неправителствени организации, имащи отношение към развитието на социалните услуги.

На срещата присъства и г-жа Венелина Богданова – експерт „Социални услуги” Техническо звено по деинституционализация към УНИЦЕФ.

В рамките на работната среща бяха обсъдени изводите и заключенията в разработения Областен доклад за анализ на ситуацията и оценка на потребностите от социални услуги в област Сливен, който е основа за предстоящото планиране на социалните услуги. Представени бяха препоръките към Областната стратегия, изведени на база направения анализ. Проведена беше дискусия и постигнато съгласие по представените изводи и препоръки.

Областният управител припомни на представителите на четирите общини от областта, че следва Общинските съвети да приемат разработените Общински анализи на ситуацията и в последствие Общинските стратегии за развитие на социалните услуги, тъй като финансиране от републиканския бюджет и европейските фондове ще могат да получат единствено дейностите и проектите, заложени в стратегиите за развитие на социалните услуги на общините.

Сформирани бяха три тематични работни групи по приоритетните направления на стратегията:

1. Повишаване качеството на живот на децата и техните семействата;

2. Грижа за старите хора;

3. Социално включване на лица с увреждания, уязвими хора и общности в неравностойно положение.

Представени и обсъдени бяха ценностите и принципите на Стратегията. Проведе се групова работа по тематични направления, в резултат на която бяха формулирани общите и специфични цели, в съответствие с националните приоритети и реалните потребности на местно ниво. Взето беше решение да се даде на Областната работна група едноседмичен срок за коментари и предложения по така формулираните цели.

В края на срещата беше представен и обсъден План за работа и предстоящи дейности, свързани с процеса на стратегическо планиране на социалните услуги в област Сливен.

Photos

снимкаснимка