» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Насърчаването на заетостта във водния сектор изисква обучение по иновативни теми

26 July 2018 12:51, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Water and Canal Sliven 6 years ago, number of readings: 1300
Проект за Насърчаване на заетостта във водния сектор представи вчера в Сливен Българската асоциация по водите

Проект за Насърчаване на заетостта във водния сектор представи вчера в Сливен Българската асоциация по водите ( БАВ ). Презентацията се състоя при домакинството на Областната администрация и със съдействието на „ВиК“ – Сливен. Присъстваха служители на водния оператор от Сливенска област и безработни граждани от Бюрото по труда.

Проектът предвижда изпълнение на комплекс от дейности, основани на обективните нужди на водния сектор в България от квалифицирана работна ръка. Те са свързани с развитието и повишаването на ефективността на сектора, в съответствие с европейските ангажименти на страната ни. Предвидените мероприятия ще представят методи за повишаване на квалификацията и потенциала за развитие на заетите във водния сектор служители, ще се популяризират добри практики и иновативни подходи.

Сливен е един от седемте града у нас, където БАВ провежда информационни събития за обучение и квалификация на работещите във ВиК сектора и други заинтересовани от тази сфера граждани, които могат да бъдат привлечени на работа във водния сектор.

Необходимостта от обучение става все по-голяма, няма подготвени кадри във ВиК- дружествата, посочи председателят на БАВ Иван Иванов. Несправедливо ниското заплащане във ВиК сектора трябва да се промени и да стане адекватно, за да се преодолее липсата на ВиК инженери и квалифицирани специалисти. Европейските инвестиции във водния сектор ще отворят работни места, а това поставя на дневен ред въпроса за ефективността на работата им. Тя е свързана с дигитализация и усвояване на IT технологии, които изискват обучение и повишаване на квалификацията на служителите. Идеята на проекта е да набележи слабите места във водния сектор. Целта е не само да се повиши квалификацията, но и да се популяризира дейността на ВиК. Обществеността трябва да бъде информирана какво се случва на пречиствателните станции и по водопроводните системи и обекти.

Проектът има срок на действие 10 месеца. Ще бъдат проведени седем безплатни обучения. Обучението в Сливен ще бъде от 8 до 10 август. БАВ подготвя ръководства за намаляване на загубите, формирани най-вече от многото течове по амортизираната водопроводна мрежа и от неплащането на консумирани водни количества в ромските махали. Някои курсове ще бъдат онлайн и ще се провеждат дистанционно и на живо. Лекторите – хабилитирани лица, ще дискутират иновативни теми, като видовете процеси на пречистване, тъй като пречистването на отпадъчните води е приоритетно за България. В населените места без пречиствателни станции за отпадъчни води, иновативна възможност е изграждането на малки пречиствателни съоръжения, посочиха експертите на БАВ. Обучението завършва с изпитен тест и сертификат.

Photos

Проект за Насърчаване на заетостта във водния сектор представи вчера в Сливен Българската асоциация по водите