Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

За 17-ти път - "Златна праскова" в Гавраилово

26 юли 2018 14:47,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 1050
Антон Иванов от с.Ковачите стана първи в конкурс за най-добра градина

Производители, експерти, много деца и възрастни от близките населени места се събраха за 17-ти пореден път в сливенското с.Гавраилово на празника „Златна праскова”. Гости на събитието бяха народният представител и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Сливен Стефан Радев, изп.директор на Националната служба за съвети в земеделието-София доц.д-р Младен Младенов и др.

„Радвам се, че този празник се утвърди като традиция в нашия регион, който пък можем да наречем „Градината на България”, заяви кметът Радев при откриването. Бяха връчени награди на отличените стопани в обявения от НССЗ-София конкурс за най-добре поддържана плододаваща градина: първи стана Антон Иванов от с.Ковачите, следван от Мариана Тодорова от с.Струпец и Пенка Кирова от сливенския кв.”Речица”. Концерт на площада изнесе АНПТ „Сливен”. Програмата съпътстваха научни дискусии, изложби, конкурси. По традиция домакините почерпиха със специалитети, приготвени от праскови.

Празникът се проведе под патронажа на Министъра на земеделието и храните. Организатори бяха община Сливен, МЗХГ, кметството и читалището в Гавраилово, Организацията на производителите „Българска праскова”, НССЗ-София, Институтът по овощарство.

В Сливенската долина на прасковите се отглеждат 20 000 от общо 38 000 декара от тези насаждения в страната.

Снимки

Домакините почерпиха по традиция с праскови и специалитети от плодоветеНа празника се продаваха праскови, отгледани в градините на ГавраиловоГалина Алексиева, майсторката на специалитети от прасковиАнсамбълът за народни песни и танци "Сливен" зарадва присъстващите с концерт