» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Информация от Министерството на външните работи

12 August 2010 15:33,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1240
снимка

На 12.08.2010 г. областният управител г-н Марин Кавръков е информиран от министерството на външните работи за това, че г-жа Елена Поптодорова е извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ.

 

На официална церемония в Белия дом новият извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ Елена Поптодорова връчи акредитивните си писма на президента Барак Обама.

 

В последвалия между двамата разговор посланик Поптодорова подчерта близките съюзнически отношения между двете държави и посочи приоритетните области в двустранните отношения: безвизово пътуване за българските граждани в САЩ, нарастване на американските инвестиции у нас, включително в областта на енергетиката, и сътрудничеството в областта на регионалната и международната сигурност.

 

От своя страна президентът Обама даде висока оценка на двустранните отношения, надхвърлили 100-годишна дипломатическа история. Той отбеляза ценния принос на България към международните операции за повишаване на сигурността и стабилността в защита на общите ни ценности.

 

По повод официалното встъпване в длъжност на българския посланик заместник-помощник държавният секретар за Европа и Евразия Памела Куанруд направи официално изявление, в което се казва, че САЩ и България имат близки и продуктивни отношения, а българското правителството предприема решителни стъпки в области като международната сигурност, върховенството на закона, регионалното сътрудничество, особено в ЮИЕ. САЩ високо цени усилията на България за по-голяма енергийна диверсификация и прозрачност.

 

На същата церемония връчи акредитивните си писма и новият представител на ЕС в САЩ Жоау Вале де Алмейда.