» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министърът на културата откри галерия "НОВА" в НХГ "Димитър Добрович"

18 September 2018 19:48,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 1052
Гостите разгледаха учебната база

Министърът на културата Боил Банов откри галерия „НОВА” в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Събитието на 18 септември вечерта събра в двора на учебното заведение преподаватели и ученици, родители и почитатели на изкуството. Гости на празника бяха областният управител Чавдар Божурски, кметът на община Сливен Стефан Радев, Елиянка Михайлова и Ина Божидарова от МК, началникът на РУО-Сливен Бисерка Василева, председателят на ОбС Димитър Митев, съветници. Протосингелът на Сливенската митрополия ставрофорен иконом Евгений Янакиев отслужи водосвет.

Галерия „НОВА” представя образци, съхранявани в гимназията, от жанровете на рекламната графика, иконописта, художествената тъкан - направленията, които се изучават от учениците. Галерията е част от амбициозния проект на директора Александър Дойчинов и екипа му за превръщането на пространството на учебното заведение в комплекс с лаборатории по текстил и иконопис, спортна площадка и общежитие за учениците. Министър Банов съобщи, че МК ще подкрепи проектите на училището и подчерта, че то е гордост за българската култура.

„Тъжно е, че дългогодишният директор Тодор Терзиев и колегата Ташко Попов не можаха да споделят радостта ни, но днес празнуваме материализирането на духа и те са сред нас”, подчерта Александър Дойчинов.

Photos

Директорът Ал.Дойчинов изрази персонална благодарност на представителите на държавната и общинската власт за съдействиетоМинистърът на културата Боил Банов: Гимназията е гордост за нас!Протосингелът намитрополията Евгений Янакиев отслужи водосвет и поздрави гимназията с придобивкатаУченици, преподаватели, родители и почитатели на изкуството дойдоха на празникаОбластният управител Ч.Божурски и зам.кметът П.Чиликова на изложбатаСнимка за спомен от събитиетоТворби в изложбата - 2Творби в изложбата - 3НХГ "Д.Добрович"