Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министър Вълчев се срещна с директори на училища и детски градини в Сливенска област

21 септември 2018 16:06,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 880
Гостите на срещата

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе среща на 21 септември с директорите на училища и детски градини в Сливенска област, началника д-р Бисерка Михалева и експертите от РУО. В срещата участва областният управител Чавдар Божурски. „Основен приоритет в работата ми е и ще е механизмът за обхват на децата в училище. Вярно е, че вие, работещите в сферата на образованието, имате водеща роля в този процес. Но желаният краен ефект ще се получи тогава, когато всички институции изпълнят отговорностите си по механизма. Поемам ангажимент това да се случи. Желая ви успех”, заяви областният управител. Кметът на Сливен Стефан Радев изрази благодарност към министър Вълчев за оказваното съдействие и подкрепа за образованието в общината. Благодарност към министъра и екипа му за професионалното отношение към системата изказа и народният представител Галя Захариева.

Красимир Вълчев сподели пред аудиторията, че днес много трудно се проследява правото на образование на децата заради свободното движение в страната и в чужбина. Когато едно дете се появи в района на една институция, то трябва през механизма и междуинституционалните екипи да бъде обхванато в образователната система. Министърът подчерта, че между образователните институции, кметовете и областните управители има добро партньорство. Като полезна практика той оцени работата на медиаторите в Сливенска област, които с примера си мотивират децата да ходят на училище. Проблем в областта са ранните бракове и пътуванията на семействата в чужбина, като по време на престоя им зад граница децата не посещават училище. На територията на областта са създадени 63 екипа за обхват, в които са включени 595 представители на институциите.До края на септември те ще трябва да посетят близо 2 600 адреса на деца и ученици.

По време на дискусията бе обсъдена нуждата от обучения и на ученици, и на учители за дигитални умения, въвеждането на иновации в образованието, поощряването на избора на технически специалности и професионално образование. Бяха направени предложения за законодателни промени.

След това министър Вълчев посети ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в Сливен, където бе открита спортна площадка по петанк за родители, ученици и учители. Гост бе на ОУ „Н. Прокопиев” в твърдишкото с.Сборище, на СУ „Христо Ботев” и началния етап на СУ „Иван Вазов” в Нова Загора.

Снимки

В срещата участваха директори от четирите общини в Сливенска областДиректорката на ППМГ "Д.Чинтулов" Мариана МилеваДиректорът на ОУ "Христо Ботев" Денко Делчев също взе участие в дискусиятаМомент от срещата