» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Сливен чества Независимостта с тържествен ритуал и военни почести

22 September 2018 14:20,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 926
Венец от областния управител Чавдар Божурски

С тържествен ритуал с издигане на националния трибагреник и военни почести Сливен отбеляза 110-тата годишнина от провъзгласяването на независима България. Церемонията се състоя на централния площад”Хаджи Димитър”. Кметът на общината Стефан Радев приветства десетките граждани послучай националния празник. Венци и цветя на паметника на Хаджията и сливенските възрожденци бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, от името на народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, от народния представител Петър Петров, от кмета Стефан Радев, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, ръководители на държавни структури и ведомства, общински съветници, представители на обществени организации, ученици. След края на церемонията бе изнесен концерт от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен”.

На тазгодишния празник Центърът за подготовка на специалисти показа военна техника и въоръжение: танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица, автомобил с повишена проходимост „Мерцедес G 270 CDI”, товарен камион с повишена проходимост „Мерцедес Актрос 1832 А”, картечница, гранатомет, винтовка „Драгунов” и др. Целта бе да се популяризира армейската професия.

Организатори на честването бяха общината и Центърът за подготовка на специалисти.

Вестта за обявената независимост е била посрещната с голяма радост в Сливен. Тогавашният кмет на града Илия Гудев е изпратил телеграма до цар Фердинанд. В нея му съобщава, че сливенските граждани са приели известието на военен парад, след гърмежи и произнесена от кмета реч, с възгласи на народа и войската „Да живее България!”.

Photos

Полк. Вачев прие строяОбластният управител, кметът на общината и командирът на Центъра за подготовка на специалисти при тържественото издигане на националното знамеМомент от церемониятаГости на ритуалаКметът Радев приветства сливенци с националния празникДядо владика лично поднесе цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденциПоказаната военна техника и въоръжение предизвика голям интерес и сред възрастни, и сред децаМомент от показа на военна техника и въоръжениеТоварният камион "Мерцедес" с повишена проходимостАвтомобилът с повишена проходимост "Мерцедес"Момент от показа на техникаМомент от показа на техника