» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Близо 50 ученици от страната участваха в националния конкурс "Болградската гимназия - извор на родолюбие"

01 October 2018 15:07,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 744
В началото на срещата химнът "Върви, народе възродени" вдигна на крака присъстващите

Осем ученици от страната бяха отличени в националния конкурс за есе „Болградската гимназия – извор на родолюбие“. Наградите бяха връчени на среща в областната администрация.

Конкурсът бе посветен на 160-годишнината от създаването на първата българска гимназия - в Болград, Украйна. Той бе обявен в началото на лятото от областната администрация в Сливен в партньорство с РУО. По-късно придоби национален статут, след като в писмо до областния управител Чавдар Божурски министърът на науката и образованието Красимир Вълчев изрази подкрепата си.

В конкурса участваха 47 ученици от 5 до 12 клас, в четири възрастови групи, от Стара Загора, Димитровград, Карлово, Велико Търново, София, Ботевград, Търговище, Благоевград, Пловдив, Тутракан, Кърджали, Гоце Делчев, Котел, Шивачево, Твърдица и др. Сред тях имаше и деца от Болградската гимназия. Есетата бяха оценени от комисия в състав: зам.областният управител Димитринка Петкова, проф.Надя Манолова от СУ „Климент Охридски“, проф.д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий“, доц.Господин Стефанов от ТУ-Сливен, гл.експерт по история в МОН Радостина Николова, Валя Димитрова от фондация „Памет“.

На първо и второ място в групата на 5 и 6 клас бяха класирани Йоанна Петкова от ОУ „П.П.Славейков“ в Димитровград и Рая Гънчева от ОУ „П.Р.Славейков“ в Ст.Загора. Във втора група, 7 и 8 клас, първа стана Йоана Балчева от СУ „Н.Рилски“ в Твърдица, втора бе Виктория Жечева от ПГПЗЕ „З.Стоянов“ – Сливен. Ивет Йотова от ППМГ „Акад. А.Златаров“ в Ботевград получи първото място в групата на учениците от 9 и 10 клас, второто зае Елисавета Петрова от ПГТ „Д-р В.Берон“ във В.Търново. Ралица Жекова от ППМГ „Д.Чинтулов“-Сливен бе най-високо оценена в групата на 11 и 12 клас, следвана от Илиян Ангелов от БНУ – Пекин,Китай.

Всички участници получиха грамоти и книги с поезията на Христо Ботев. МОН награди класиралите се на първо и второ място с парична премия от по 200 лева, с която ще подпомогнат посещението си в Болградската гимназия по време на тържествата за юбилея й.

Photos

Срещата за награждаването откри зам.областният управител Димитринка ПетковаТодор Иванов, ученик на музикалния педагог Елена Пеева, поздрави присъстващите с изпълнение на песента "Моя страна, моя България"Преподавател от училището в с.Сборище представи клип на децата "Аз съм българче"Ралица Жекова от Сливен стана първи в групата на учениците от 11 и 12 класМомент от награждаванетоДеца от НУ "Васил Левски" поздравиха победителите с песента за Стария брястВ концертната програма се включиха и малките певици от ОУ "Елисавета Багряна"Алекс Колев от ОУ "Елисавета Багряна" се представи с песента "Целувка към розата"