Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Носителят на наградата „Д-р Иван Селимински“ за 2018 г. е професор Иван Маразов

09 октомври 2018 10:52, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 692
---

Тазгодишният носител на наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” е проф. Иван Маразов.

 

Иван Маразов е роден през 1942 г. През 1967 г. завършва факултета по теория и история на изкуството при Института „И. Репин“ в Санкт Петербург. От 1967 до 1995 г. работи в Института за изкуствознание при БАН, а от 1988 до 1991 г. е директор на Института за изкуствознание при БАН. През 1974 г. получава докторска степен, през 1986 г. защитава докторат, а следващата година е избран за професор и работи в Института за изкуствознание.

През 1995 г. основава Департамента по изкуствознание при НБУ и е негов ръководител до 2002 г., а през 2012 г. е удостоен със званието почетен професор на НБУ.

Макар да е написал много статии и книги върху съвременното българско изкуство, негово основно научно поле е тракологията. Именно в тази област той фокусира своите усилия, материализирани в монографии и статии, издадени у нас и в чужбина.

Проф. Маразов е бил научен ръководител на различни конференции, организирани от Регионален исторически музей – Сливен: „Съкровището“, „100 години художествен музей – Сливен“, „Съкровище и сакрална топография“, „Музейното дело и европейската интеграция“, „Културно наследство, музей: проучвания, колекции, експозиции“.

Работил е на терен в Сливенско съвместно със специалисти от Регионален исторически музей – Сливен по проучване на скални светилища от късножелязната епоха. Ръководител е на периодични семинари в Сливен със студенти от НБУ относно културата на траките с участието на специалисти от РИМ – Сливен. Главен и научен редактор на сливенски издания. Консултант и куратор на различни изложби на РИМ – Сливен. Автор е на поредица от научни изследвания и публикации относно културно-историческото наследство в Сливенско и най-вече в сферата на тракийската култура и изкуство, утвърждаващи престижните му научни позиции.

Наградата „Д-р Иван Селимински” ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2018 г.

 

09.10.2018 г.