» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Носителят на наградата „Д-р Иван Селимински“ за 2018 г. е професор Иван Маразов

09 October 2018 10:52, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 5 years ago, number of readings: 697
---

Тазгодишният носител на наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” е проф. Иван Маразов.

 

Иван Маразов е роден през 1942 г. През 1967 г. завършва факултета по теория и история на изкуството при Института „И. Репин“ в Санкт Петербург. От 1967 до 1995 г. работи в Института за изкуствознание при БАН, а от 1988 до 1991 г. е директор на Института за изкуствознание при БАН. През 1974 г. получава докторска степен, през 1986 г. защитава докторат, а следващата година е избран за професор и работи в Института за изкуствознание.

През 1995 г. основава Департамента по изкуствознание при НБУ и е негов ръководител до 2002 г., а през 2012 г. е удостоен със званието почетен професор на НБУ.

Макар да е написал много статии и книги върху съвременното българско изкуство, негово основно научно поле е тракологията. Именно в тази област той фокусира своите усилия, материализирани в монографии и статии, издадени у нас и в чужбина.

Проф. Маразов е бил научен ръководител на различни конференции, организирани от Регионален исторически музей – Сливен: „Съкровището“, „100 години художествен музей – Сливен“, „Съкровище и сакрална топография“, „Музейното дело и европейската интеграция“, „Културно наследство, музей: проучвания, колекции, експозиции“.

Работил е на терен в Сливенско съвместно със специалисти от Регионален исторически музей – Сливен по проучване на скални светилища от късножелязната епоха. Ръководител е на периодични семинари в Сливен със студенти от НБУ относно културата на траките с участието на специалисти от РИМ – Сливен. Главен и научен редактор на сливенски издания. Консултант и куратор на различни изложби на РИМ – Сливен. Автор е на поредица от научни изследвания и публикации относно културно-историческото наследство в Сливенско и най-вече в сферата на тракийската култура и изкуство, утвърждаващи престижните му научни позиции.

Наградата „Д-р Иван Селимински” ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2018 г.

 

09.10.2018 г.