Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местната комисия за борба с трафика на хора стартира информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

18 октомври 2018 11:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 818
---

„Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите на хора.

Ти можеш да ги затвориш!“

 

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира ежегодната си информационна кампания по повод 18-ти октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, в партньорство с Община Сливен, Бюро по труда – гр. Сливен, фондация „Инициатива и съпричастност” – гр. Сливен и А21 България.

Планирани са поредица от инициативи, целящи информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация чрез интернет, целенасочена превантивна работа с най-уязвимите групи и популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100.

Глобалната мрежа интернет все по-често се използва като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, както и с цел насилствен и фиктивен брак. Социалните мрежи и мобилни приложения за запознанства нерядко се превръщат в средство за набиране на жертви. Голяма част от рекламирането на услугите на жертвите, обичайно при трафика с цел сексуална експлоатация, става също онлайн.

Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали, а на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

В рамките на информационната кампания с цел превенция на онлайн сексуалното изнудване и принуда, се предвиждат прожекции на клипа „Кажи НЕ!” #SayNo!, предоставен на МКБТХ – Сливен от сектор „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

 

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате!