» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Кметът Стефан Радев направи първа копка на Детска градина „Мак“

22 October 2018 14:33, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 5 years ago, number of readings: 903
---

Ремонтът на Детска градина „Мак“ стартира официално днес. Тя ще бъде ремонтирана по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в град Сливен“. Символичното начало бе дадено от кмета Стефан Радев с първа копка в двора на обекта.

„Община Сливен е само организатор и изпълнител на проектите. Същинският бенефициент са жителите на нашия град, а специално на този са децата на Сливен. Обръщам се с молба към ръководителите на проекта да бъдат внимателни, изпълнителни, да търсят решения, с които да не ограничават възпитателния процес, който ще продължи и занапред, въпреки ремонтните дейности“, заяви пред присъстващите кметът Стефан Радев.

От своя страна директорът на детското заведение Йордан Иванов изказа благодарността си и подчерта, че до този момент друго ръководство на Общината не е проявявало толкова внимание към проблемите на детските градини и по-конкретно към децата на град Сливен.

Сградата на детската градина е обявена за паметник на културата. На нея ще бъде извършен основен ремонт на външните фасади, благоустрояване и оборудване, както и на прилежащото и дворно пространство. Ще бъде положена топлоизолация от вътрешната страна на стените, ремонт на останалите пристройки, включително соларна система за осигуряване на гореща вода. Детската градина ще разполага с нов физкултурен салон.

На първата копка присъстваха народният представител Десислава Танева, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, заместник-областният управител Камен Костов, заместник – кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, общински съветници, представители на фирмата - изпълнител, членове от екипа за управление на проекта, експерти от Общината и граждани.

Малко по-рано се проведе пресконференция в сградата на Общината във връзка с проекта за подобряване на образователната инфраструктура в града. На нея стана ясно, че освен Детска градина „Мак“ по него ще бъдат обновени и модернизирани още три детски градини. Това са ДГ „Детство“, ДГ „Зорница“ и ДГ „Вержин и Хаик Папазян“. С мултимедийна презентация бяха представени целите и дейностите, които се предвижда да бъдат извършени.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. Общата му стойност е 5 290 433 лв.

В Детска градина „Детство“, намираща се в ж.к. „Младост“ ще се обособят нов физкултурен и музикален салон с изградена топла връзка към физкултурния салон, нов методически кабинет и санитарен възел за хора с увреждания. Ще се извърши топлинно изолиране на покрива и фасадите, както и хидроизолация. Старата дървена дограма ще бъде подменена с нова РVC и соларна инсталация за подгряване на битова гореща вода.

На Детска градина „Зорница“ в кв. „Ст. Заимов“ също ще бъде извършен основен ремонт и благоустрояване. Фасадите и покрива ще бъдат топлинно изолирани, включително и хидроизолация на покрива, подмяна на старата дограма с нова РVC и алуминиева, ще бъде изградена комбинирана система за битова гореща вода, нови битови помещения за персонала към кухнята, нови асансьори. И тук са предвидени методически кабинет и музикален салон, а също и двор за деца със специални грижи.

Детска градина „Вержин и Хаик Папазян“ също ще бъде основно ремонтирана. Ще бъдат обособени нов физкултурен салон и склад към него, ново помещение за абонатна станция, нов салон на изкуствата, кабинет за деца със специални нужди, занимания и учителски кабинет. В детското заведение ще бъде монтиран нов асансьор, нов санитарен възел за хора в неравностойно положение. Ще бъде въведена и соларна система за осигуряване на топла вода.

22.10.2018 г.

Photos

---------------------------------