» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Пресконференция на ръководството на Общински съвет – Сливен се проведе днес

14 November 2018 15:30, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 5 years ago, number of readings: 754
---

Пресконференция на председателя на Общинския съвет Димитър Митев и неговите заместници се проведе днес. Тя е по повод утрешната редовна сесия на Общински съвет – Сливен.

Две ще бъдат допълнителните точки от дневния ред, които ще гласуват утре общинските съветници. Едната е свързана с продажба на имот, който е частна общинска собственост, намиращ се в едно от населените места на общината.

Втората точка касае промяна на собствеността от публична държавна в публична общинска собственост на част от републиканския път Градец – Ичера – Сливен, в участъка ул. „Раковски“, бул. „Панайот Хитов“ и „Макгахан“. Промяната на сбствеността ще даде възможност да се ремонтират проблемните участъци с европейски или общински средства и да се изградят велоалеи.

На утрешното заседание ще бъде разгледан и гласуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от града. По този повод на днешната пресконференция присъства и председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания Соня Келеведжиева, която е вносител на предложението. По думите й досега действащата Наредба не е актуална спрямо новите законодателни промени и по отношение на финансите, което е наложило изготвянето на нова. Тя подчерта, че са запазени досегашните области наука и техника изкуство и култура и спорт, в които ще се връчват стипендии. Запазени са и стипендиите, свързани с финансово стимулиране, стипендия „Хаджи Мина Пашов”, годишни, месечни и еднократни стипендии.

В дневния ред е и промяна на бюджета за 2018 г. Заместник – председателят на Общинския съвет Кирчо Димитров обясни, че една от причините за изменението е промяната на План-сметката за дейностите по събиране, извозване и депониране на битови отпадъци в общината. Допълнителни средства са необходими и за извършване на строително-монтажни работи по ОП „Региони в растеж“. Той допълни, че се очаква отпуснатите средства да бъдат възстановени на Общината до края на годината. Постъпили са приходи от Сливенския симфоничен оркестър, които ще бъдат използвани за допълнителни разходи и възнаграждения. Други разходи са свързани с населените места за изграждане на гробищен парк, ремонт на покриви на няколко читалища, откриване на нова паралелка в детска градина и др.

Общинските съветници ще разглеждат и гласуват определяне на основните месечни заплати на кметовете на населените места.

Местният парламент ще гласува и приемане на Вътрешни правила за реда и условията, при които ще бъдат проверявани декларациите на кметовете и кметските наместници по силата на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Ще бъде гласувана и бюджетна прогноза за периода 2019 – 2021 г.

Димитър Митев допълни, че в дневния ред са включени и предложения за разпореждане с общинска собственост, отпускане на финансови средства, както и финансови помощи на социално-слаби и в тежко здравословно състояние граждани.

14.11.2018 г.

Photos

---