» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Редовно заседание на Общински съвет - Сливен се проведе днес

15 November 2018 15:50, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 5 years ago, number of readings: 824
---

С оттеглянето на една и приемане на всички точки от дневния ред премина днешното редовно заседание на Общински съвет – Сливен.

По време на сесията общинските съветници приеха новата Наредба за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от Сливен. Като вносител на предложението, председателят на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедния Соня Келеведжиева подчерта, че са запазени досегашните области за кандидатстване - наука и техника, изкуство и култура и спорт, както и видовете стипендии и финансово стимулиране. По нейните думи изготвянето на новата Наредба, е било необходимо, за да бъдат прецизирани текстовете и те да отговарят на разпоредбите в действащото законодателство.

На заседанието днес беше прието увеличението на месечните заплати на кметовете на кметства, считано от първи декември тази година.

Местният парламент прие Вътрешни правила за реда и условията, при които ще бъдат проверявани декларациите на кметовете и кметските наместници по силата на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Беше гласувана бюджетната прогноза за периода 2019 – 2021 г.

На сесията днес беше одобрена и промяната на План-сметката за дейностите по събиране, извозване и депониране на битови отпадъци в общината.

Общинските съветници гласуваха и приеха изменение на бюджета на общината за 2018 г. От трибуната кметът Стефан Радев заяви, че то се налага заради постъпили приходи от дейността на Сливенския симфоничен оркестър. Други причини са свързани с отпускането на средства за ремонтни дейности на училища и читалища в населените места, както и откриване на нова паралелка в една от детските градини.

С 26 гласа „за“, 2 „против“ и 3 „въздържал се“ беше прието предложението, внесено от кмета Радев за промяна на собствеността от публична държавна в публична общинска собственост на част от републиканския път Градец – Ичера – Сливен в зоната ул. „Раковски“, бул. „Панайот Хитов“ и „Макгахан“. В мотивите си кметът посочи, че за стопанисването на този път отговаря АПИ, но на този етап агенцията не предвижда реконструкции по него. В същото време Общината има осигурено финансиране по ОП „Региони в растеж“ за изграждане на велоалеи в този участък, което е в полза на гражданите.

И днес бяха приети предложения за разпореждане с общинска собственост, отпускане на финансови средства, както и финансови помощи на социално-слаби и в тежко здравословно състояние граждани.

Гости на днешното заседание бяха младежите от Младежки дом – Сливен, които се запознаха отблизо с работата на общинските съветници.

15.11.2018 г.