» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Сливенският алпинист Атанас Скатов се срещна с председателя на Общински съвет – Сливен Димитър Митев

19 November 2018 17:58, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 5 years ago, number of readings: 848
---

Сливенският алпинист Атанас Скатов се срещна с председателя на Общински съвет – Сливен Димитър Митев

 

Кметът Стефан Радев посрещна в кабинета си известния сливенски алпинист Атанас Скатов. На срещата присъства и председателят на Общинския съвет Димитър Митев. „Радвам се, че се сбъдна миналогодишното ми пожелание и успя да развееш флага на Сливен при последното си изкачване, което за нас сливенци е още един повод за гордост“, заяви кметът Радев.

По време на разговора стана ясно, че алпинистът се подготвя за поредна експедиция, чиято цел е изкачването на връх Канчендзьонга, намиращ се в Хималаите, който е с височина 8586 м. Той благодари за финансовата и морална подкрепа, която е получил от страна на местната власт. „Много е важно родният ти град да те подкрепя в начинанията. Това не е просто изкачване, а борба за оцеляване. Водиш вътрешна борба със себе си, своите възможности и искаш да покажеш, че няма нищо невъзможно“, заяви от своя страна алпинистът. Стефан Радев и Димитър Митев пожелаха на госта още много успешни експедиции и го увериха в своята подкрепа.

Освен алпинист д-р Атанас Скатов е и мотивационен лектор. Изнесъл е над 150 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. Той е първият българин, успял да изкачи Седемте континентални първенци и 7 върха над 8000 м. в рамките на 5 години и 6 месеца , както и връх Еверест по северния и по южния ръб. За последните 6 години той участва в 16 експедиции по света, изкачвайки успешно 13 върха.

През 2015 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на град Сливен, а година по-късно получава грамота за цялостен принос за развитието на родния град, носител на награда „Златна България”, спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест. Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил връх над 8000 м. - Чо Ою без помощта на шерпа и изкуствен кислород. Една от книгите му, част от поредицата „Над 8000 метра“ беше представена в Сливен на 29 март тази година.

Гостът подари на кмета Стефан Радев и председателя на местния парламент Димитър Митев няколко от своите книги, както и фотографии от връх Чо Ою, на които алпинистът позира с развято знаме на Община Сливен. То му бе подарено от кмета при последната им среща миналата година.

19.11.2018 г.

Photos

---