» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Жители на Сливен получиха бърз достъп до специалист - хематолог от Университетски център

21 November 2018 11:11, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 5 years ago, number of readings: 842
---

Жители на Сливен и региона получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при 30% от тях тази среща се оказа решаваща. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Сливен на 12.11. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Елина Белева, специалист-хематолог от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Пациентите бяха записани предварително от личните си лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Основната патология беше свързана с анемия, вследствие на дефицит на Б12, железен дефицит. Това е състояние, което не е опасно и лесно може да бъде овладяно. Но имаше и няколко случая на заболявания, които налагат специализирана диагностика и лечение и тези хора получиха информация как трябва да протече то“, обясни д-р Белева. Тя добави, че благодари на личните лекари от Сливен за точната им преценка – подборът на пациентите е бил изключително точен, което показва, че общопрактикуващите лекари не изключват и хематологичните заболявания при поставянето на диагнозата.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“. Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към РЗИ-Сливен, Сдружението на общопрактикуващите лекари – Сливен, Община Сливен, ДКЦ-1 Сливен.

Още информация за кампанията на сайта на Института за здравно образование.