» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Официално беше открит Мултифункционалният комплекс „Надежда“

22 November 2018 16:15, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 5 years ago, number of readings: 1049
---

Мултифункционалният комплекс, предлагащ образователни, здравни и културни услуги „Надежда“ официално отвори врати днес.

„Много деца ще пораснат тук, ще получат образование, подкрепа и шанс за по-добър живот, за по-добра интеграция. Убеден съм, че тази инвестиция е най-доброто, което можем да направим в тази посока, и ефектът от нея ще бъде положителен и дълготраен“, заяви по време на откриването кметът Стефан Радев. Той благодари на посланика на Конфедерация Швейцария Мюриел Берсе Коен за значителния принос на страната във финансирането на проекта.Той подчерта, че в момента Общината изпълнява проект за цялостно реновиране на други четири детски градини в града, което изцяло ще промени облика на средата за най-малките.

В словото си Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен изрази радостта си от осъществяването на проекта, от който ще се възползват децата и техните родители. Тя подчерта, че навсякъде по света основна задача на институциите и родителите е да осигуряват достъп на всички деца до образование и здравеопазване, които са ключът към по-успешен живот. „Щастлива съм, че в хармония с усилията на българската държава, Швейцария успя допринесе за построяването на детската градина. Сигурни сме в доброто сътрудничество между кмета Стефан Радев и местните институции, което ще допринесе децата да получат възможно най-качественото образование“, заяви в заключение посланикът.

Приветствия към всички присъстващи отправиха и заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и директорът на Координационното звено на Министерски съвет Иван Иванов. Те пожелаха много успехи и добри резултати в инициативите на Общината, свързани с детските градини, усилията да бъдат включени децата в училище и развиването на повече социални услуги.

Поздравителен адрес от името на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше прочетен от главния експерт към Дирекция „Медицински дейности“ в здравното министерство Анна Темелкова.

Лентата прерязаха заместник-министрите Деница Сачева, Зорница Русинова, кметът Стефан Радев, Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен и директорът на детската градина Катя Вълева.

Комплексът в кв. „Надежда“ е изграден по „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен“, финансиран от Програма „Здраве и образование за всички“ и съфинансиран от Община Сливен. Общата му стойност е над 2 700 000 хил. лв., от които 85 % са предоставени от Конфедерация Швейцария , а останалите 15 % са национално финансиране.

Многофункционалната сграда включва детска градина с капацитет 134 места, разпределени в 2 яслени групи и 4 групи за деца от 3 до 7 год. възраст, културно-образователен център за допълнителни дейности с деца и родители и медицински център с три лекарски кабинета, манипулационна и прилежащи помещения.

На откриването присъстваха още народният представител Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник – кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, директорът на ОДМВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на РУ – Сливен гл. инсп. Димитър Кикьов, началникът на РУО – Сливен Боян Аксаков, представители на институции, неправителствени организации, директори на детски градини и училища от Област Сливен и родители.

Музикален поздрав към гостите отправиха малчуганите от детските градини „Зорница“ и „Звездица“.

Преди церемонията по откриване кметът Стефан Радев посрещна в кабинета си Нейно Превъзходителство Мюриел Берсе Коен. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с Механизма за обхват и задържане на децата и учениците в образователната система и социални въпроси.

Кметът изрази надежда, че двете страни ще продължат сътрудничеството си, реализирайки проекти за по-доброто и успешно развитие на град Сливен, неговите жители и деца.

22.11.2018 г.

 

 

Photos

------------------------------