Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прегледи за туберкулоза-от 10 до 14 декември

07 декември 2018 14:50, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 5 години, брой четения: 1521
---

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от 10 до 14 декември в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Скрининговите изследвания са част от Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

МБАЛ „Д-р Иван Селимински” провежда периодично безплатни прегледи. От 8.00 до 12.00 часа ще преглежда специалистът д-р Снежана Колева.

 

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Днес заболяването е проблем не само за бедните страни, но и за почти всички развити държави от Европа и САЩ. Всяка година болестта е причина за смъртта на около 2 милиона души в света.

 

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други).