» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Саксонската принцеса от български произход Теофана фон Саксен дари болнично оборудване на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

11 February 2019 18:36, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 5 years ago, number of readings: 974
---

52 механични легла с матраци и 20 шкафчета дари на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ саксонската принцеса от български произход Теофана фон Саксен. Оборудването ще бъде разпределено в различни отделения на болничното заведение. По думите на принцесата дарените придобивки са втора употреба, но са в отлично състояние и функционират като нови. Гост на пресконференцията, състояла се днес беше кметът на община Сливен Стефан Радев. Той благодари от свое име и от името на жителите на град Сливен за усилията, които Нейно Височество Теофана фон Саксен полага за лечебните заведения в страната.

„Благодарим Ви за приноса към нашата болница и това тя да се превръща във все по-приветливо място. Вярвам, че по този начин, освен добрите и неоценими лекарски грижи тук, пациентите ще получат по-голям комфорт и ще се чувстват в добри ръце“, заяви пред присъстващите в залата кметът. Той подари на саксонската принцеса възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“, албум с произведения от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович” и цветен албум на Община Сливен, отразяващ едни от най-емблематичните места на Сливенския край.

Благодарствен адрес от ръководството и лекарския екип на лечебното заведение прочете управителят на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров.

От своя страна принцесата изрази задоволството си от благотворителността, с която се занимава повече от 30 години. Тя сподели още, че най-голямата й радост е безусловната помощ, която оказва на хората през годините и тяхната благодарност.

На пресконференцията присъстваха още народният представител Десислава Танева и председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев.

Принцеса Теофана фон Саксен е от български произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов - директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Принцесата, известна със своите благотворителни жестове, е дарявала през годините средства за паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново и е осигурявала хуманитарни помощи за детски заведения. През 2013 година Министерството на здравеопазването я удостоява с почетен плакет.

11.02.2019 г.

 

 

Photos

---------------