» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител г-н Христо Карабекиров присъства на откриването на барелеф на д-р Георги Китов

14 September 2010 18:18,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 2080
снимка

Днес, 14.09.2010 година заместник областният управител г-н Христо Карабекиров и експертът за връзки с обществеността г-жа Цветана Ненова присъстваха на откриването на барелеф на откривателя на Александровската гробница д-р Георги Китов в Музея на тракийското изкуство край хасковското село Александрово.

"Това е малък знак на уважение към д-р Георги Китов, защото откритието му не само история, но и наше бъдеще", каза в приветствието си към присъстващите кметът на община Хасково Георги Иванов.

Той допълни, че това събитие не е уважено от висши кадри и припомни, че все още не е изяснен статута на земята, на който е построен Музея на тракийското изкуство.

Сподвижницата на д-р Китов, г-жа Диана Димитрова благодари на общината затова, че Александровската гробница има копие. "Докато приключат процесите на консервация и реставрация на оригинала ще порасне още едно поколение и ако това копие го няма никой днес нямаше да се е докоснал до Александровската гробница, допълни тя.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Петър, който освети и барелефа. Създател на барелефа е художника Михо Михов, който също присъства на откриването му.

Със присъствието си представителите на областна администрация засвидетелстваха, както своята, така и на сливенската общественост признателност към паметта на големият български учен и приятел на Сливен д-р Китов.

Заместник областният управител г-н Христо Карабекиров благодари на г-жа Диана Димитрова за проведените археологически проучвания в област Сливен и представените от нея изключителни ценни артефакти в Регионалния исторически музей Сливен от тракийския, античния и ранно – римския период по нашите земи.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка