» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Изследване за използването на ИКТ в домакинствата и от лицата в област Сливен през 2019 година

04 April 2019 13:27, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Without source 5 years ago, number of readings: 826
НСИ

На 3 април 2019 г. Националният статистически институт стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2019 година“. Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз, по обща методология, която осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Съвкупността на домакинствата се състои от обикновените домакинства в страната, които имат поне едно лице на възраст 16 - 74 години. Съвкупността на лицата се състои от всички лица, на възраст 16 - 74 години, в избраните домакинства. За осигуряване на представителни и с достатъчна стохастична точност резултати за съвкупностите на лицата и домакинствата е проектирана представителна на национално и регионално ниво двустепенна гнездова извадка.

На територията на област Сливен изследването ще се проведе в периода от 3 април – 5 юни 2019 година. Анкетирани ще бъдат 120 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Освен на територията на областния център град Сливен ще бъдат анкетирани и домакинства от Нова Загора, Котел, Крушаре, Камен, Горно Александрово, Млекарево, Ябланово и Орлово.

От 3 април до 5 юни 2019 г. специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро „Югоизток”, отдел „Статистически изследвания - Сливен” ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, ще се легитимират със служебни карти.

Изследването включва въпроси на ниво домакинства и на ниво лица. Наблюдението на използването на ИКТ в домакинствата и от лицата обхваща следните области:

- Достъп до избрани информационни и комуникационни технологии (данни се събират на ниво домакинства);

- Използване на компютри, място на достъп, честота на използване, дейности (данни на ниво лица);

- Използване на интернет (данни на ниво лица);

- Електронна търговия (данни на ниво лица);

- Специални модули (данни на ниво лица).

- Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2019 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни” - „Информационно общество“: http://www.nsi.bg/bg/node/2805, а относно легитимността на анкетьорите на следните телефони 044/613412 и 044/613414.

- По данни на същото проучване, проведено през 2018 г. 64.1% от населението на област Сливен на възраст 16 - 74 навършени години използва редовно интернет. Мъжете са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 67.8 и 59.9%. Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 89.2% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 43.3% от лицата с основно или по-ниско образование.

- Предварително благодарим на домакинствата за сътрудничеството при представянето на страната ни в Европейската общност!