» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Изложба "140 години българска конституция"

09 April 2019 16:00, Fanina Peneva
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 5 years ago, number of readings: 813
Изложба "140 години българска конституция"

Изложба "140 години българска конституция" ще бъде показана в Сливен в навечерието на 16 април - Ден на конституцията и юриста, и по повод на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Експонатите са от фондовете на трите института организатори на събитието - Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен, библиотека "Зора" и Държавен архив - Сливен.

Откриването на изложбата е на 12 април, от 11.00 ч., във фоайето на зала "Зора".

Ще бъдат експонирани първи издания на конституцията, сборници със закони, учебници по право, монографии от края на XIX и първите десетилетия на XX век, оригинални архивни материали от сливенската съдебна практика, снимки, бронзов отличителен знак на мирови съдия. В изложбата като автори, преводачи или дарители фигурират имената на видни сливенски юристи. Те са били и активни участници в обществения, политическия и културния живот на Сливен, а някои - и на страната: д-р Добри Минков, Георги Долапчиев, акад. Петър Данчов, Йордан Нейов, Симеон Табаков, Георги Арнаудов, Петър Папанчев, Димитър Консулов, Петър Гудев, Стефан Панаретов, Иван Милков.