» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

„Сцена под Сините камъни” за втори път в Сливен под патронажа на Общинския съвет

10 April 2019 14:56, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 5 years ago, number of readings: 906
---

От 12 до 14 април в Сливен ще се проведе Национален детско - юношески театрален фестивал "Сцена под Сините камъни". Градът ни ще домакинства за втори път събитието. Организатор е НЧ "Зора 1860", фестивалът ще се проведе под патронажа на Общински съвет - Сливен.

Всички спектакли ще бъдат на сцената на читалище „Зора“, а организаторите обявиха вход свободен за всички желаещи зрители. Официалното откриване е в петък, 12 април, от 18 ч.

Шест са театралните трупи от Сливен и региона, които ще участват тази година. Председател на журито за втора година ще бъде Златко Гулеков, заедно с Георгиос Филаделфефс – оперен певец и пианист, и за първа година Илиян Урумов – художник и сценограф.

Какво сподели преди да се вдигне завесата на „Сцена под сините камъни“ Соня Келеведжиева, директор на фестивала:

„Може би няма друг град в България, в който да се провежда национален фестивал под егидата на общински съвет. Нашият вече десетилетия наред подкрепя талантливи деца в различни сфери, а за втора поредна година се организира и този фестивал под патронажа на Общински съвет – Сливен.

Не беше случаен изборът ни – направихме го по повод 100 - годишнината на театралното дело в Сливен. Неслучайно избрахме читалище „Зора” да е домакин на събитието. През 1908 г. в читалището е създаден първият театрален салон, а 1918 г. – първата театрална трупа, положила основите на професионалния театър в града. Идеята ни е младите хора, запленени от театъра, да продължат да вървят по стъпките на утвърдените, вече големи български театрални дейци, сливенски актьори и театър.

14 спектакъла участват тази година в Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Направен е предварителен прецизен подбор, защото имаше повече кандидати, но към момента не би могло всички да бъдат представени. Надявам се в следващите години фестивалът да се разгърне, може би ще се провежда на две сцени, отделни журита ще оценяват театралните колективи в различни възрастови групи.

Тазгодишното издание на фестивала ще представи трупи от Лясковец, Стара Загора, Тервел, Бургас, Силистра, Габрово, Сливен и региона. Нашите участници са млади театрали от читалище „Зора”, Шивачево, XI – то училише, Езиковата гимназия, с. Глушник, Хуманитарната гимназия. Разширяваме границите и събираме повече приятели.

Журито отново ще бъде председателствано от Златко Гулеков, благодарни сме много за това. Той е познат, не само на сливенската театрална публика, като дългогодишен директор на театъра и основоположник на Есенен театрален салон. Георгиос Филаделфефс за втори път ще е също н журито. Музикант с много богата творческа биография - оперен певец, пианист, диригент, режисьор, част от състава на операта в Русе. Илиян Урумов – сценограф художник – за първи път ще оценява като жури. Постарахме се да има представители от всички изкуства, за да бъдат оценявани всички компоненти на спектаклите.

Както миналата година, и сега ще има младежко жури, което ще връчи свои грамоти според своята гледна точка.

Ще бъдат представени драматизации на български и чужди автори – Братя Грим, Карло Голдони, Иван Вазов, П. Ю. Тодоров, Асен Разцветников, Станислав Стратиев и др.

Смели заглавия, които отварят широко вратите на фестивала. Входът е свободен за всички представления. Нека подкрепим младите талантливи хора на България!

Ще бъде много ценно, помощ за всички млади хора, влюбени в театъра, магия за тях, да могат да гледат всеки от останалите участници, да се съизмерят и децата, и ръководителите, да покажат и развият своя гледна точка, изключително богатство е да гледаш такива автори /виж по - горе/, поставени на сцена.

Така развиваме младежкото театрално изкуство, поддържаме любовта на младите към театралното изкуство и, надявам се, обогатяваме фестивала.

Като общински съветник и общественик, ще отбележа, че не е без значение, че популяризираме нашия град. 120 човека ще нощуват тук, в Сливен „ще кипи” от млади хора, улиците ще бъдат заредени с много цвят и емоция.

Ще се създаде предвеликденско настроение. За всички гости има предвидена и културна програма, исторически тур, с които са ангажирани специалистите от читалище „Зора”.

В съботната вечер ще има празник за всички участници, а кулминацията е в неделя, 14 април, когато журито ще се произнесе кои са най – добрите млади театрални училищни трупи за момента в страната“.

Председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев – патрон на събитието, също сподели, че е в радостно очакване на фестивала:

„Изключително съм благодарен, както и моите колеги, че Общински съвет – Сливен е патрон на този фестивал. Възприехме присърце идеята на г-жа Соня Келеведжиева и й благодарим за това. Да направиш национален театрален фестивал преди празниците е много хубаво за Сливен, тук ще се срещнат млади хора от цялата страна. Като общински съветници имаме различни задачи, но една от тях е да направим така, че младите хора да се чувстват добре в нашия град - чрез възможности за спорт, културни прояви, като този театрален фестивал. Вярвам, че ще се чувстват добре в Сливен и за мен е удоволствие, че Общинският съвет прие да бъде патрон. Надявам се, че следващият общински съвет ще продължи тази традиция. Дай, Боже, да има стотен фестивал и да стане международен. Трябва да вярваме в това, което правим! Г-жа Келеведжиева има голям опит и като педагог, и като организатор, така че, отново подчертавам, съм уверен, че всички участници ще запазят добър спомен от фестивала и от нашия град“.

 

Ето програмата за всички фестивални дни:

12 АПРИЛ /ПЕТЪК/

14:00 ч. - СУ „Георги Каравелов”, град Шивачево

Театрална група „Приказна сцена” представя „Добрите стопани” от Асен Разцветников,

/художествен ръководител – Радка Койтарова/

16:30 ч. - НЧ „Напредък - 1870“, град Лясковец

Театрален състав „Мелпомена“ ще видим с „Борислав” от Иван Вазов

/художествен ръководител – Даниела Райкова/

18:00 ч. – зала „Зора”

Официално откриване на фестивала

18:30 ч. - НЧ „Зора 1860”, град Сливен,

Детски театър „Зора” ще представи „Бременските музиканти” по приказката на Братя Грим

/режисьор – Ивайло Гандев/

 

13 АПРИЛ /СЪБОТА/

11:00 ч. - СУ „Константин Константинов”, град Сливен

Театрална трупа „ЕХО” - „Цената на щастието” – автори: Елизабет Георгиева и Диляна Димитрова

/художествен ръководител – Диляна Димитрова/

13:00 ч. - НЧ „Св. Климент Охридски”, град Стара Загора

Театрална група „Самодейни таланти” ще играе „ЯН БИБИЯН” по Елин Пелин

/художествен ръководител – Стефан Борисов/

15:00 ч. - НЧ „Просвета 1935”, с. Глушник, Община Сливен

Младежка театрална трупа „Изворче” ще представи „Съседи” по Чудомир

/режисьор-сценограф – Даниел Влахов/

16:30 ч. - ПГТО „Дочо Михайлов”, град Тервел, обл. Добрич

„Театрална работилничка 10” - Юсние Михайлова – монолог „Лудата” от Елин Пелин,

Петя Калинова – монолог „Гласовете на Добруджа”,

автор Айля Керимова

/художествен ръководител – Айля Керимова/

17:00 ч. - ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, град Сливен

Театър „Класика” - „Женско царство” по Ст. Л. Костов

/режисьор – Соня Келеведжиева/

19:00 ч. - Обединен детски комплекс, град Силистра

Театрално студио „АРТИСТИК” ще играе „Рибарски свади” от Карло Голдони,

/художествен ръководител – Христо Христов/

 

14 АПРИЛ /НЕДЕЛЯ/

10:30 ч. - НЧ „Св.св. Кирил и Методий 1928”, град Габрово

МТС „Смехоранчета” - „Змейова сватба” от Петко Тодоров

/художествен ръководител – Виктория Петрова/

13:00 ч. - НЧ „Асен Златаров 1940“, град Бургас

Младежка театрална трупа „Валери и приятели“

„Светлоносеца“ от Продан Кралев

/художествен ръководител – Валери Еличов/

14:00 ч. - ПХГ „Дамян Дамянов”, град Сливен

„Сако от велур ” от Станислав Стратиев

/режисьор – Вангел Апостолов/

16:00 ч. – зала „Зора”

Награждаване

Закриване на фестивала

ВХОД СВОБОДЕН за всички представления.

При проявен интерес за отделни представления и интервюта с участниците и организаторите – г-жа Келеведжиева: 089 366 59 39.