» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Безплатно измерване на кръвното налягане в Сливен и още 10 града - на 17 май

14 May 2019 15:23, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: MBAL Sliven 4 years ago, number of readings: 1639
---

За 13-та поредна година на 17 май ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията. По този повод ще се проведе Национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвно налягане в 11 града в страната, сред които и Сливен. Останалите са София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково и Пазарджик.

Събитието е по инициатива на Българската лига по хипертония, в партньорство с Български червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Община Сливен и др.

 

На 17 май 2019 година, от 11 до 18 ч., в посочените градове на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници. Ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

 

В Сливен пунктът ще бъде разположен пред Храм Св. Димитър („Попската градина“)