Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва шестото издание на София филм фест в Сливен

15 май 2019 11:49, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 804
---

На 20 май започва шестото издание на София филм фест в Сливен. Лентите ще бъдат прожектирани в зала „Сливен“, а входът ще бъде напълно безплатен. Събитието е в партньорство с Община Сливен и с подкрепата на Националния Филмов Център, както и веригата киносалони Europa Cinemas.

 

Стартът ще бъде даден в понеделник в 18.00 часа с българския филм „Ирина“. Пълнометражната лента е дебютна за Надежда Косева. Самата тя ще бъде специален гост и ще бъде на разположение за дискусия със зрителите след края на прожекцията.

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя – уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш.

 

Вечерта продължава в 20.00 часа с емоционалната творба на Паоло Вирдзи „Лудетини“. Зрителите ще се срещнат с две дами, настанени в психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, но те не се поколебават да грабнат шанса да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги.

 

Във вторник програмата продължава в 18.00 часа с още едно българско заглавие – „Жажда“ на режисьора Светла Цоцоркова, с участието на Васил Михайлов и Ивайло Христов.

Майката, бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

 

В 20.00 часа е предвидена премиерата в Сливен на най-новата творба на Аличе Рорвахер – „Щастливият Лазаро“.

Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце, когото често погрешно смятат за глупак и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в тяхното изолирано градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в толкова ценно приятелство, че ще го накара действително да търси Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят.

 

На 22 май очаквайте силен финал на шестото издание на „София филм фест в Сливен“. В 19.00 часа започва прожекцията на носителя на „Златна Палма“ от КАН ’18 – „Джебчии“. Режисьор на творбата е японският майстор на киноразказа Хирокадзу Корееда.

След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки.

 

„София Филм Фест в Сливен” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания в над 20 града, сред които и Сливен, които бяха реализирани през последните години като част от международния проект „Операция Кино”.

 

15.05.2019 г.