Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Разяснения как да постъпите, ако видите змия в Сливен

30 май 2019 16:32, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 760
---

Във връзка със сигнали за забелязани змии в квартали на Сливен, граничещи с вилните зони, отдел „Екология“ при Община Сливен дава следните разяснения:

В градска среда най-често се срещат змии от семейство смокообразни, които не са опасни за човека и са дълги 60-200 см, в зависимост от вида им. Отровните змии в България са два вида – пепелянка и усойница, като и двата са с максимална дължина 50-60 см.

По информация на граждани от Сливен е наблюдаван рядко срещан вид за България пъстър смок /Elaphe sauromates/ в района около р. Дюлева река, кв. „Дружба“. Този вид е включен в Червената книга на България, в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Видът наподобява украсата на пепелянка, но е с по-голяма дължина на тялото /180-200 см./. Пъстрият смок е защитен вид и не е опасен и отровен за хората. Поради улавяне/убиване от хората неговата популация в България е застрашена.

Биоразнообразието в района на Сливен и Природен парк Сините камъни е наситено с интересни и ценни видове, които всички граждани трябва да опазват, за да останат за следващите поколения.

Информация за пъстър смок от Червената книга на България:

http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol2/Elsaurom.html

Всички видове от семейство смокообразни са включени в Приложение 3 към Закона за биологичното разнообразие и са защитени от закона. Чл. 38 от закона гласи: Забранява се улавяне, убиване, пренасяне, излагане на публични места, търговия и др. на защитени животински видове/. За нарушения от физически лица се налага глоба от 200 до 5 000 лв., а на юридическите лица се налага санкция от 5 000 до 10 000 лв.

При установяване наличието на змия, следва незабавно да се подаде сигнал на тел. 112.

При ухапване от змия е необходимо да се обърнете към най-близката неотложна помощ, за преценка общото състояние на организма и алергичната му реакция, но вероятността от летален край е минимална, ако човек няма съпътстващи заболявания.

За допълнителна информация може да се обаждате на експерт към отдел „Екология“ на тел.: 044/611-262,

Сигнали за извършени нарушения по Закона за биологичното разнообразие /улавяне, убиване на рядък и защитен вид/ се подават в РИОСВ-Стара Загора на зелен телефон :

в работни дни

от 09:00 до 17.30 ч.

тел. 042/ 692 200

при аварийни ситуации в извънработно време - тел. 0885 632 494

30.05.2019 г.