Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Рена Харманзова е носителят на приза "Майчино сърце"

31 май 2019 12:01,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 709
Областният управител Ч.Божурски връчи приза на г-жа Харманзова

Рена Спасова Харманзова е тазгодишният носител на приза за приемна грижа „Майчино сърце“. Наградата – сребърен медальон и грамота, й беше връчена от областния управител Чавдар Божурски на тържество в областната администрация. Отличието е учредено през 2009 година от три неправителствени организации в Сливен: Демократичен съюз на жените, Сдружение „За социални и духовни дейности“, фондация „Рози“. Целта е да се популяризира приемната грижа и да бъдат подкрепени усилията на семействата, приели да отглеждат и възпитават в домовете си деца, лишени от родителски грижи.

На церемонията за официалното връчване на наградата, която традиционно се провежда в навечерието или на Първи юни, присъстваха представители на организациите-учредители, много приемни майки с децата, зам.областният управител Димитринка Петкова, зам.кметът на община Сливен Пепа Чиликова, зам.кметът на община Твърдица Петко Ненов, директори на дирекции „Социално подпомагане“ и началници на отделите „Закрила на детето“, екипът по приемна грижа. Областният управител откри събитието, като изказа благодарност към всички майки в залата за всеотдайната им любов и грижа към децата и към вдъхновителите на приза. „Във времена на морален дефицит няма нищо по-увличащо от съзидателния пример“, каза Божурски. Приемните родители бяха поздравени и от зам.кмета Чиликова.

Соня Келеведжиева от Демократичния съюз на жените запозна присъстващите с процедурата за избор на носителката на „Майчино сърце“. Работна група от организациите-учредителки са посетили домовете на приемните родители в община Нова Загора, както и домовете на 22 от общо 28 приемни семейства в Сливен, Кермен, Самуилово и Чокоба. „Срещнахме се със сърцати, амбициозни и отговорни жени, заели се с трудната задача да се грижат за здравето и възпитанието на дечица, изоставени от биологичните си родители. Посетихме добре подредени и уютни домове, срещнахме се със спокойни и добре гледани деца“, разказа Келеведжиева и допълни, че нивото на приемна грижа в Сливенска област е високо, тъй като е направен добър подбор, извършено е качествено обучение, а срещите на специалистите и социалните работници с приемните майки дават положителен резултат. За приза „Майчино сърце“ тази година учредителите бяха номинирали пет жени. Сред тях е излъчена носителката Рена Харманзова заради осигурените прекрасни условия за живота на детето, денонощните грижи за него, настъпилите позитивни промени в развитието му. „Всичко това не остава скрито за съседите от квартала, от блока, които са предоставили възможност семейството на г-жа Харманзова да направи площадка и градинка за игри и почивка на детето. За своите съседи тази майка е не просто приемен родител, а безспорен авторитет и пример за подражание“, отбеляза Соня Келеведжиева.

От неправителствените организации отличиха с грамоти номинираните приемни майки, направиха им подаръци в знак на уважение. Радостина Манчева, главен експерт „Закрила на детето“ в РДСП-Сливен прочете поздравителен адрес до участниците в церемонията от името на Румяна Петкова, изп.директор на Агенцията за социално подпомагане. Децата от балетната школа „Петипа“ с ръководител Петя Вънева и талантливата малка певица Любена Йорданова поздравиха със свои изпълнения присъстващите на празничната церемония.

Снимки

Носителката заедно със Соня Келеведжиева, която я представи от името на учредителите на наградатаОткриването на тържествотоТрите организации са посетили приемните семейства преди да определят носителя на наградата, каза г-жа КелеведжиеваЗам.кметът Пепа Чиликова поздрави приемните майки и учредителките на наградатаРена Харманзова благодари за наградатаНоминираните майки получиха грамотиНоминираните майки получиха грамотиРадостина Манчева прочете поздравителен адрес от изп.директор на АСППредставителки на организациите, вдъхновили учредяването на "Майчино сърце"Момент от събитиетоНа церемонията дойдоха приемни майки с децатаНа церемонията дойдоха приемни майки с децата - 2Участниците в празника си направиха обща снимка за спомен, пред областната администрация