» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Детска програма "Ваканция в музея" в Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен

03 June 2019 21:00, Fanina Peneva
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 4 years ago, number of readings: 974
Миглена Маринова - музеен педагог в РИМ-Сливен

Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен за поредна година организира детска програма "Ваканция в музея" с образователна и творческа част "ТЪРСАЧ! ОТКРИВАТЕЛ! РЕСТАВРАТОР! ТВОРЕЦ!".

През първия ден участниците се запознаха с институцията музей, дейността на специалистите по отдели - История на България XV-XIX век , Нова и най-нова история, Археология, Етнография. Децата се докосваха до исторически ценности от фондовете на музея - издание на Рибния буквар, часовника на Панайот Хитов и др.

На 4 юни учениците се запознаха с живота и вярванията на траките, разгледаха експозицията на Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен. Участваха в образователни игри, свързани с музейните експонати, с бита и ритуалите на най-древните обитатели на нашите земи.

На следващия ден децата посетиха сградата на Първата държавна текстилна фабрика, където се запознаха с дейността на уредника от Научен архив и отдел "Фондове" в РИМ-Сливен.

След разказ на археолога те влязоха в ролята на археолози с играта "Търсене на съкровища" на импровизиран археологически терен.

През четвъртия ден от музейно-образователната програма "Ваканция в музея" учениците се запознаха с работата на реставратора. Той им разказа как превръща откритите при разкопки предмети в експонати, а след това децата имаха възможността да реставрират няколко глинени съда. Разгледаха представените изложби, дело на музейни специалисти от РИМ-Сливен, както и гостуващата фотографска изложба "Преоткриване на наследства" на Нов български университет.

На 7 юни 2019 г., петък, детската програма "Ваканция в музея" продължи със занимания по моделиране с глина. Децата използваха въображението си и изработваха различни съдове, а работейки се дискутираше работата с глина в миналото и днес. Освен това всеки от участниците украси своя открит предния ден и реставриран съд, измисляха и разказваха истории от първо лице за всеки предмет.

 

Photos

Миглена Маринова - музеен педагогДора Пондалова - РИМ СливенДора Пондалова - уредник в РИМ СливенМария Кирова - отдел" История на България XV-XIX в."Мария Кирова - отдел "История на България XV-XIX в."Мария Кирова- уредник в РИМ-Сливенотдел "История на България XV-XIX в."Мария Кироваотдел Археологияотдел "Археология"игриигри на двораОтдел "Нова и най - нова история" Отдел "Нова и най-нова история" Веселина Янакиева - Главен Уредник3юни2019г.машиназатвърждаване на знаниятазаниманиязанимания в музея4юни4юни20194юни2019г4юни2019г.Директорът на РИМ-Сливен - Николай СираковДиректора на РИМ - Сливен Николай СираковМиглена Маринова4 юни 2019г.4 юни 2019 г.пъзелготов пъзелигриигри на педагогаработни листиВитан СтояновНаучен архив5-ти юни5-ти юни 2019 гМиглена Маринова - музеен педагогархеолозиМиглена Маринова - музеен педагог в РИМ-Сливен5 юниигри на дворарисуванерисуване 5 юнидейност на археолог5 юни 2019 гизложби на музейните специалистиизложба Спасените реликвиизложби на музейните специалисти в РИМ-Сливенизложба на НБУфотоизложба на НБУигри с педагогаМиглена Маринова - музеен педагогМиглена Мариноваработа с реставраторреставратор - Бойко Банчевреставрационно ателие - Бойко Банчев6 юни 2019 г6 юни 2019 г.6 юни 2019 год.6 юни - четвърти денТворческа работилницамоделиране с глиназанимания с глинаМоделиране с глинапредмети от глинаукрасяване на съдоветеукрасяванеукрасяване на съдмузейният педагог