Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общински отдел „Екология“ стартира две разяснителни кампании по повод Световния ден на околната среда

04 юни 2019 08:48, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 580
---

По повод Световния ден на околната среда, който се отбелязва на 5 юни, общинският отдел „Екология“ стартира две разяснителни кампании.

Едната е под надслов „Намали употребата на еднократни съдове“.

Във връзка с актуалните промени и приемането на нова директива на Европейския съюз за намаляване или спиране употребата на еднократни съдове, отдел „Екология“ напомня за целите, заложени в нея - опазване на околната среда, опазване здравето на човека, опазване и възстановяване на животински, растителни видове и техните популации, намаляване на отпадъците в реките, моретата и Световния океан.

През следващите няколко месеца експерти от отдел „Екология“ ще проведат срещи с представители на детски учебни заведения, детска кухня, доставчици/кетъринг на храна и напитки, управители на заведения за хранене, като подробно ще се разяснят алтернативите и възможностите за намаляване използването на еднократни пластмасови изделия за хранене и торбички за пазаруване с цел да се намали генерирането на отпадъци.

Всяка година община Сливен транспортира до регионалната система за управление на отпадъците, стотици тонове отпадъци от еднократни съдове. Изгарянето и депонирането на отпадъци уврежда човешкото здраве, замърсява въздуха и околната среда. Необходимо е всеки гражданин на град Сливен да разгледа алтернативите и да намали изхвърлянето на отпадъци.

На този ден през 2018 г. Европейският съюз стартира кампания „Бъди готов за промяна“, която също цели намаляване използването на еднократни изделия от пластмаса и използването на алтернативни такива.

Другата разяснителна кампания е „Чудото чист-въздух“.

Последните екологични и здравни доклади показват драстично увеличение на емисиите на замърсяващи вещества и тяхната вреда върху здравето на човека и околната среда. Именно за това тази година темата на Световния ден на околната среда е „Замърсяване на въздуха“, като Китай ще бъде домакин на събитията.

За 5 юни Отдел „Екология“ предлага няколко инициативи и кани всички имащи отношение към опазване на околната среда да се включат в тях - на работа пеш, с колело, с обществен транспорт, използване на служебни моторни превозни средства само при спешни случаи, по-малко копиране /принтиране на документи /, да се разпечатва само при премислена необходимост/, за предприятията, емитиращи замърсяващи вещества, намалени мощности за един ден, да не се използват еднократни пластмасови торбички и съдове за хранене.

Допълнителна информация:

Кампания „Бъди готов за промяна“ : https://www.bereadytochange.eu/bg/

Чист въздух за всеки-алтернативите: http://mun.sliven.bg/uploads/04D4BA20033D0A7CA33BF36C4094CD94

Световен ден на околната среда: https://www.worldenvironmentday.global/?xv=1&c=1

04.06.2019 г.